Čitaj.ba

U službi naroda!

Naizgled bezazlene: Ovih 9 stvari često radimo, a dovode nas u opasnost

Bright Side je izdvojio devet stvari koje radimo svakodnevno i koje mogu dovesti u opasnost naše zdravlje, posebno djecu.

Najmanje jednu od njih svako od nas zaista i praktikuje.

1. Pijenje iz plastičnih boca

Komponente koje se nalaze u plastičnim bocama mogu smanjiti plodnost, povećati tjelesnu masnoću, imati negativan uticaj na nervni i imunološki sistem, uticati na razvoj genitalija kod muškaraca, potaknuti dječju debljinu i povećati šanse za razvoj kardiovaskularnih bolesti. Plastične su boce najštetnije upravo za djecu.

2. Hemijsko čišćenje

Prilikom ove vrste pranja odjeće koriste se mnoge opasne hemikalije, a neke od njih se mogu i zalijepiti na tkanini. Ako ih udišete, postoji šansa da dobijete iritaciju disajnih organa ili očiju, glavobolju, vrtoglavicu i probleme s vidom.

3. Prigušeno kihanje

Nikad se ne trebate suzdržavati od kihanja ili pokušati kihnuti u sebi jer postoji šansa da vam pukne bubnjić uslijed pritiska zraka. Prigušivanje kihanja također može prouzrokovati da se krvne žile u očima, nosu i bubnjiću stegnu i puknu.

4. Korištenje parfema punog hemikalija

Mnogi parfemi sadrže previše toksičnih sastojaka koje proizvođači drže u tajnosti. Oni potiču iz nafte i mogu izazvati respiratorne i hormonske probleme, mučninu i povraćanje. U najgorem slučaju, ljudi mogu doživjeti i trovanje ili čak pojavu raka.

5. Istiskanje bubuljica

Istiskanjem bubuljica često ih činimo još većim, a tako možemo napraviti i ožiljke. Postoji područje lica poznato kao “trokut smrti” koje je povezano s mozgom i ako u njemu izazovete infekciju pokušavajući istisnuti bubuljicu, lako možete pogoditi nervni sistem i izazvati komplikacije s vidom, paralizu, meningitis i u najgorim slučajevima smrt. Ako vam se ikada javi želja da istisnete bubuljicu, umjesto toga se malo poigrajte s narukvicom i želja će nestati.

6. Kozmetika sa sintetičkim komponentama

Važno je znati sadrži li šminka koju koristite sintetičke komponente koje mogu biti jako štetne. Ove se komponente s vremenom mogu nagomilati u vašem tijelu i izazvati iritaciju kože pa čak i rak.

7. Nemijenjanje jastuka

Svake noći dok spavate, jastuk upija ulje vaše kože, kose i tijela. Ovo dovodi do gomilanja grinja u jastuku, što može izazvati i teške alergije.

8. Čupanje dlačica iz nosa

Čupanje dlačica iz nosa može dovesti do iritacije i upale sluznice nosa. Uklanjanjem dlačica također slabite i imunološki sistem i to može dovesti do meningitisa i drugih moždanih infekcija.

9. Gotova jela

Gotova jela imaju daleko manje nutrijenata od svježe hrane. Mnogo ovih proizvoda sadrži kancerogene stanice jer se kuhaju na visokim temperaturama. Ovi obroci također sadrže tvari koje mogu povećati rizik od dobijanja dijabetesa, piše Index.hr.

Izvor: index.hr
Pratite nas:
Follow by Email
Facebook
Twitter