Finansije

Domljan: Novalićeva vlada je napravila zaokret i stabilizirala ekonomiju FBiH

Ekonomski stručnjak Vjekoslav Domljan kazao je za Vijesti.ba kako je FBiH bagovremeno reagirala u situaciji kada se svijet bori s koronavirusom.

Federalna vlada je predstavila Fond od milijardu KM za pomoć privredi pogođenoj koronavirusom.

Razgovarao: Haris Ljevo

Je li Fond od milijardu KM dokaz da Federacija ima ekonomsku snagu?

DOMLJAN: Bez obzira koliko se nama i u ovom trenutku to činilo velikim treba ići čvrsto i hrabro još dalje. Fiskalni paketi već iznose, globalno promatrano, 2% bruto domaćeg proizvoda, a kod razvijenih zemalja su znatno veći i već prelaze veličine paketa iz doba globalne financijske krize. FBiH je sada na 1.5% BDP i to može podnijeti, što govori o njenoj ekonomskoj snazi.

Je li ovo rezultat reformi i financijske discipline koje je provodila Novalićeva vlada u zadnjih pet godina?

DOMLJAN: Jest. Od 2015. god. (F)BiH stvara štednju iz domaćih izvora, dok od 1998. do 2015. to nije činjeno, što je veliki zaokret u uspostavljanju interne ravnoteže ekonomije. Također postoji i stabilna fiskalna ravnoteža uz istodobno smanjenje vanskog duga. Stoga postoji dobra osnova za nova ino zaduživanja do kojih će neminovno morati doći.

Treba li biti iznenađenje što je Vlada FBIH u ovoj mjeri spremna pomoci privredi?

DOMLJAN: Do prije nekoliko dana i vlade najrazvijenih zemalja svijeta nisu bile svjesne težine situacije. Tek kad su izašli koliko-toliko realistični pokazatelji za prva dva mjeseca za Kinu, prema kojima proizilazi da je dohodak pao za 10-20%, maloprodaja za 21% a investcije za 24%, političari su dramatično okrenuli ploču. Može se kazati da je FBiH blagovremeno reagirala s pomakom od par dana.

Kako komentirate inicijative usvojene na Vladi, od moratorija na otplatu kredita, preko formiranja Fonda?

DOMLJAN: Inicijative Vlade idu u dobro pravcu. Nažalost, unutarnji resursi (tekući i kapitalni transferi) su vrlo ograničeni tako da što prije i što brže treba stati u red kod međunarondih financijskih institucija. Vlada treba nastaviti s radom na dva kolosjeka: mapirati firme, teritorije i grupe građana koje će trebati podržati sredstvima fonda s jedne strane i puniti fond ino sredstvima s druge strane.

(Izvor: Vijesti.ba)

Slični članci

Back to top button