BiH

Potvrdu da niste zaraženi koronom naplaćuju 10 KM, direktor se pravda: Nećemo džabe raditi

Otkazi, nestašice određenih proizvoda, besparica, strah od bolesti i od toga da im naš zdravstveni sistem neće moći pomoći, poskupljenja ili pokušaji „lova u mutnom“, samo su neke od posljedica vanredne situacije u kojoj su se zbog pandemije koronavirusa našli građani BiH.

Posebno ogorčenje kod građana izazivaju oni koji se pokušavaju u ovoj situaciji okoristiti i na tuđoj muci zaraditi. Takav je slučaj s novouvedenom praksom u Domu zdravlja u Bosanskoj Krupi gdje potvrde o tome da ste izašli iz četrnaestodnevnog karantena, odnosno propisane samoizolacije, naplaćuju 10 KM!?

Uplatnica i potvrda o „zdravstvenom stanju“ jednog pacijenta u tom gradu objavljena je i na društvenim mrežama, a iako smo navikli na razne malverzacije i zloupotrebe u BiH, mnogi su izrazili nevjericu da je ovakvo nešto moguće i da je potvrda vjerodostojna.

DIREKTOR SMATRA DA SU DOBRO PROŠLI

Da je naplata usluge izdavanja potvrde o zdravstvenom stanju u Domu zdravlja u Bosanskoj Krupi naša realnost i da je ova informacija tačna potvrdio je za Fokus.ba Mujo Kekić, direktor Doma zdravlja Bosanska Krupa.

Na naš upit da li je izdavanje takvih potvrda, odnosno naplata te usluge zakonita i na osnovu koje odluke se naplaćuje iznos od 10 KM koji je za mnoge i u normalnim okolnostima, a kamo li u vanrednim velik, Kekić nije decidno odgovorio. No, stav o naplati je zdušno branio.

-Ako jedan građanin Bosanske Krupe dođe u Dom zdravlja i traži vanredno potvrdu, vanrednu uslugu, jesmo li mi njemu dužni to odraditi džaba? Postavljam to pitanje. Kad tražim papir u sudu, kad tražim papir u opštini, platim taksu – bila je prva Kekićeva reakcija na naš upit.

Na naše insistiranje da nam pojasni kojim dokumentom je propisano da Dom zdravlja Bosanska Krupa može naplatiti 10 KM za jednu potvrdu, Kekić ocjenjuje da su oni koji su platili taj iznos još i dobro prošli.

On to pojašnjava činjenicom da građanima nije potrebna nikakva potvrda po izlasku iz samoizolacije i da im u Domu zdravlja Bosanska Krupa to i kažu, međutim, tvrdi Kekić, oni insistiraju na izdavanju potvrde.

– Jesam, naplatio sam. Mogao sam naplatiti 40 KM kao ljekarsko. Mi nismo dužni džaba raditi. Znači, ako radnik dođe, traži ljekarsko uvjerenje koje je 40 KM za rad, za školu i slično, znači postoje odluke , a mi smo išli ispod svih normativa, na insistiranje tih ljudi  koji traže tu potvrdu. Odgovaram vam, kad dođete u neku ustanovu i tražite vanredno bilo šta i na vaše insistirianje, mi vam damo neku potvrdu, nismo dužni dati je džabe, jesmo li jasni? – pitao je direktor Kekić, koji je daljna pitanja izbjegao tako što je prekinuo telefonsku vezu.

 Tako on nije odgovorio ni na pitanje koliko je novca naplaćeno za izdavanje ovakvih potvrda, niti gdje će taj novac završiti?!

 NEDOPUSTIVI PROPUSTI

 Međutim, sudeći po stavu koji je za Fokus.ba iznijela ministrica zdravstva Unsko–sanskog kantona doktorica Nermina Ćemalović Dom zdravlja u Bosanskoj Krupi neće moći nastaviti s ovom praksom. Ona je potvrdila da je već razgovarala s direktorom Kekićem.

-Ja sam sinoć saznala za tu informaciju da se potvrde  o završetku samoizolacije za građane  Bosanske Krupe naplaćaju. To je definitivno nedopustivo. Odmah sam nazvala direktora i upozorila ga na to i rekla da ne smije biti nikakve naplate vezane inače za oboljele od koronavirusa. Jer mi znamo kakva je situacija . Nema nikakvog razloga da se takvo nešto naplaćuje i da to odmah stornira. On je pokušao objasniti da ljudi traže ljekarska uvjerenja da su zdravi. Ma, ne možete na taj način raditi, bez obzira ko šta tražio,  zna se koja procedura postoji i niti jedna zdravstvena ustanova  niti bilo koja ne smije zloupotrebljavati ovu situaciju koja nam je doista  alarmantna. Mi imamo ovdje oboljele od korona virusa, imamo migrante, imamo milion drugih  stvari i dešavaju nam se ovi propusti i to je nedopustivo. Tako da smatram da se od danas to neće ponavljati – kaže ministrica Ćemalović.

Ona je pojasnila i da potvrda o izlasku iz samoizolacije ne znači da je ta osoba dobila uvjerenje da je zdrava.

-Ako uzmemo da je inkubacija samog virusa 14 dana i evo protokoli  su takvi i svjetski i evropski, naravno i u BiH, liječnik koji prati pacijenta u samoizolaciji i dođe do informacije u tih 14 dana da nije došlo do razvoja nikakvih simptoma smatra da se ni poslije toga, ako je poštovana samoizolacija, neće nikakvi simptomi razviti i zato se daje potvrda da je samoizolacija završena, Neće niko napisati da je pacijent zdrav, nego da je završen proces  po rješenju i da je on obavio tu samoizolaciju i da poslije toga može izaći među građane, da neko ko je došao iz inozemstva može da se vrati, dakle daje mu se sloboda kretanja . To nije potvrda da je neko zdrav, niti neko može izdati takvu potvrdu – zaključuje ministrica Ćemalović.

Ono što je zabrinjavajuće jeste svakako to da bi ovakvi slučajevi ostali skriveni da građani sami ne reagiraju i ne daju informacije o ovakvim pojavama u javnost. No, pitanje je koliko je neotkrivenih „lovaca u mutnom“ i hoće li oni za svoje nesavjesno ponašanje i zloupotrebe iz svega ovoga izaći nekažnjeni?!

Izvor: fokus.ba

Slični članci

Back to top button