Film/TV

Šta gledati tokom izolacije? Lista najboljih serija na Netflixu

Piše: Jasmina Ibrahimović

Dok se nadležni bore sa epidemijom korona virusa u Bosni i Hercegovini, građanima ne preostaje ništa drugo nego da se pridržavaju propisanih mjera izolacije i na taj način daju svoj doprinos u ovoj borbi. Činjenica je da je mnogim građanima izolacija teško pala, posebno onima koji su navikli na turbulentan način života. Međutim, izolacija ne mora biti tako dosadna. Mnogi su svoj spas pronašli u gledanju TV serija i filmova za koje ranije nisu imali vremena, što je izvrstan način da uzmete kratki predah i privremeno zaboravite na situaciju u kojoj se nalazimo. Jedan od najpopularnijih servisa za online stream multimedijskih sadržaja je svakako Netlflix, a mi vam donosimo listu najboljih serija (dostupnih na ovoj platformi) koje mogu predstavljati vaš mali bijeg od stvarnosti.

1. La Casa de Papel (Money Heist)

Money Heist (preuzeto sa: Google Images)

Na prvom mjestu, naravno, nalazi se La Casa de Papel (Money Heist), serija za koju ste vjerovatno čuli već mnogo puta. O čemu se radi? Iznimno inteligentan čovjek, koji sebe naziva Profesor, planira izvesti pljačku stoljeća. Da bi svoj plan pretvorio u djelo, on sastavlja ekipu od osam talentovanih ljudi koji nemaju šta izgubiti. Priča je izuzetno zanimljiva, puna zapleta sa vrlo snažnim karakterima. Pred gledaoce se stavlja moralna dilema- da li biti na strani pljačkaša ili policije? Odluka za koju ćete stranu navijati mijenja se iz epizode u epizodu i upravo to je još jedna od stvari koja ovu seriju čini zanimljivom. U samo prvoj sedmici, La Casa de Papel je pogledalo pogledalo 34 miliona gledalaca, što je trenutno čini najgledanijom stranom serijom na Netflixu.

Uloge: Úrsula Corberó, Álvaro Morte, Itziar Ituño, Miguel Herrán, Jaime Lorente, Pedro Alonso.

2. Peaky Blinders

Peaky Blinders (preuzeto sa: Google Images)

Serija iz 2013. godine koja je aktuelna i danas. Radnja se odvija u siromašnom predgrađu Birminghama prepunom kriminala, u periodu nakon završetka Prvog Svjetskog rata. Priča prati porodicu Shelby, čiji su članovi pripadnici bande Peaky Blinders, koji zarađuju novac klađenjem, reketiranjem i pljačkama. Bandu predvodi lukavi Tomny Shelby, koji je ujedno i u fokusu priče. Radnja ove serije temelji se na istoimenoj pravoj gradskoj bandi iz 19. stoljeća koja je u gradu djelovala od 1890-ih pa do početka dvadesetog stoljeća. „Jedna od priča zbog kojih sam zaista želio pisati Peaky Blinders je ona koju mi ​​je otac ispričao“, objasnio je kreator emisije Steven Knight. „Rekao je da mu je otac, kad je imao osam ili devet godina, poslao poruku na komadu papira i rekao: „idi i dostavi ovo svojim ujacima.“ Njegovi ujaci bili su Sheldonovi, koji su na kraju postali Shelbyjevi.

Uloge: Cillian Murphy, Helen McCrory, Paul Anderson, Sophie Rundle, Tom Hardy.

3. Las Chicas del Cable (Cable Girls)

Cable Girls (preuzeto sa: Google Images)

Još jedna španjolska serija koja je dostigla veliku popularnost. Radnja započinje u Madridu 1928. kada se otvara moderna telekomunikacijska kompanija. Serija govori o tome kako se život četiri mlade žena mijenja nakon što započnu raditi u ovoj kompaniji. Također, otkriva poteškoće s kojima su se radne žene suočavale u Španiji 1920-ih i kritički prikazuje ograničenja prava španjolskih žena u društvu s dominacijom muškaraca. Svaka priča je izuzetno uvjerljiva i relevantna, uz likove koji će na vas ostaviti snažan dojam. Način na koji likovi izgledaju, njihova odjeća, šminka, su jako zanimljivi za gledati i oslikavaju karakter svakog od likova.

Uloge: Blanca Suárez, Maggie Civantos, Nadia de Santiago, Ana Fernández, Yon González, Martiño Rivas.

4. Black Mirror

IMG_2786.JPG
Black Mirror (preuzeto sa: Google Images)

Black Mirror je britanska naučnofantastična antologijska serija koju je stvorio Charlie Brooker. Ova serije ispituje moderno društvo, stavljajući naglasak na nepredvidljive posljedice novih tehnologija. Epizode su samostalne, obično postavljene u alternativnoj sadašnjosti ili bliskoj budućnosti, često s tamnim i satiričnim tonom. Brooker je svoju frazu „način na koji živimo sada- i način na koji bismo mogli živjeti za deset minuta ako smo nesmotreni“ iskoristio kao glavnu ideju ovog serijala. Novinari su objavili da su neki dijelovi ove serije zapravo postali stvarnost. Nekoliko vijesti uspoređivalo je predsjedničku kampanju Donalda Trumpa 2016. s “Momentom Waldo”, epizodom iz 2013. godine. Kasnije, u septembru 2016., Brooker je također usporedio Trumpovu kampanju s epizodom i predvidio da će Trump pobijediti na izborima 2016. godine.

5. Narcos

IMG_2788.JPG
Narcos (preuzeto sa: Google Images)

Narcos pripovijeda istinitu životnu priču o rastu i širenju narko kartela diljem svijeta i o naporima policije da se izbore s njima. Prva i druga sezona su usredotočene na kartel Medellin i njegovog zloglasnog lidera Pabla Escobara. Narcos će se svidjeti svima koji su ovisnici o kriminalističkim serijama. Ono što je svakako važno kada se radi o serijama čija se radnja tiče određenog vremenskog perioda u prošlosti, jesu kostimi. Pablo Escobar je tijekom godina čuvao vrlo detaljnu vizuelnu dokumentaciju o sebi, tako da je producentima emisije bilo lako vidjeti što su Escobar i njegovi prijatelji nosili, što je značajno doprinijelo autentičnosti serije.

Uloge: Pedro Pascal, Wagner Moura, Boyd Holbrook, Alberto Ammann, Paulina Gaitán.

6. The Protector (Muhafiz)

IMG_2790.JPG
The Protector (preuzeto sa: Google Images)

Turske serije postaju sve popularnije na NetflixuThe Protector je naučnofantastična drama u produkciji Netflixa i govori o Hakanu Demiru, istanbulskom trgovcu, koji otkriva da je povezan sa drevnim tajnim redom čija je dužnost zaštita grada. Hakan mora prihvatiti nasljeđe svoje obitelji kao Zaštitnik, s dužnošću da ubije Besmrtne i spriječi uništenje Istanbula. Gledaoci seriju uspoređuju sa videoigrom i filmom Assassin’s Creed, što je zasigurno doprinijelo ocjeni od 94% na Google Ratings.

Uloge: Çagatay Ulusoy, Hazar Ergüçlü, Okan Yalabik, Ayça Aysin Turan, Burçin Terzioglu.

7. Breaking Bad

IMG_2792.JPG
Breaking Bad (preuzeto sa: Google Images)

Radnja serije vrti se oko Waltera Whitea, profesora hemije u srednjoj školi kojem je dijagnostikovan rak pluća. Zajedno sa svojim bivšim učenikom Jessejem Pinkmanom, White se okreće svijetu kriminala proizvodeći i prodajući kristalizirani metamfetamin, a sve kako bi osigurao financijsku budućnost svoje obitelji prije vlastite smrti. Originalni naslov serije Breaking Bad proizašao je iz južnjačkog govornog izraza koji znači raise hell (u slobodnom prijevodu “uzburkati pakao”). Često ćete čuti da je Breaking Bad najbolja serija svih vremena. Sa svojih 139 pobjeda i 229 nominacija, nosi titulu najnagrađivanije televizijske emisije ikad.

Uloge: Bryan Cranston, Aaron Paul, Anna Gunn, RJ Mitte, Dean Norris, Betsy Brandt.

8. Friends

IMG_2791.JPG
Friends (preuzeto sa: Pinterest)

Dobro poznati Prijatelji su, na našu sreću, i dalje na Netflixu. Rachel Green, Ross Geller, Monica Geller, Joey Tribbiani, Chandler Bing i Phoebe Buffay su šestero prijatelja u dvadesetima koji žive u srcu New Yorka. Tokom perioda od deset godina, ova skupina prijatelja prolazi kroz veliku zbrku, obiteljske nevolje, prošle i buduće romanse, svađe, smijeh, suze i iznenađenja dok nauče šta zapravo znači biti prijatelj. Nakon više od 20 godina, Prijatelji su i dalje popularni među različitim generacijama, sa jako visokim rejtingom. Ono što ovu seriju čini toliko privlačnom i zanimljivom, jeste njen humor, opaske i dijalozi koji su i dalje jako zabavni. Prijatelji su postali kultna serija koja je must see.

Uloge: Jennifer Aniston, Courteney Cox, Matthew Perry, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, David Schwimmer.

Izvor: mreza-mira.net

Slični članci

Back to top button