Zdravlje

Vodeći njemački virolog opet podigao prašinu: ‘Neizdrživo je, vrijeme samoizolacije treba skratiti na pet dana!’

Njemački virolog Christain Drosten iz Sveučilišne bolnice Charite u Berlinu smatra da vrijeme samoizolacije treba skratiti na pet dana. Smatra da će se tim održati razina prihvaćanja epidemioloških mjera u društvu.

On je u izjavi za NDR ocijenio i da je čak i samoizolacija od pet dana, kako je rekao, na samoj granici epidemiološki prihvatljivog, prenosi Index.

Onima koji su u samoizolaciji je preporučio da to razdoblje ne troše na testiranje te da se testiraju nakon što im prođe razdoblje samoizolacije.

Virolog Drosten je mišljenja da su zaraženi koronavirusom najinfektivniji u razdoblju od pet dana, ali je napomenuo da je to još nedokazana tvrdnja.

Ova njegova izjava je izazvala raspravu u njemačkoj javnosti pa je naknadno objasnio da se njegov prijedlog odnosi na tzv. klastere inficiranih, a ne na sve općenito.

Stručnjakinja liberalnog FDP-a za zdravstvo, zastupnica Christine Aschenberg-Dugnus, također podržava skraćenje izolacije na pet dana. Smatra da će tako povećati prihvaćenost mjera u narodu. Slično smatraju i Zeleni.

Izvor: index.hr

Slični članci

Back to top button