Region

Kako je govorio Irinej: Negirao genocid u Srebrenici, promovisao ideju Velike Srbije

Patrijarh Irinej preminuo je jučer u Beogradu u 90. godini nakon borbe sa koronavirusom. Iako je vjera bila njegov najveći domen, Patrijarh se nije libio iskazati svoja politička opredjeljenja i razmišljanja. Čak štaviše, u tome je bio vrlo glasan i jasan. 

Irinej je jednom prilikom u Banjoj Luci rekao da je Republika Srpska neodvojiva od “srpskog centra” te je izrazio nadu da je Srbija centar srpstva, ne samo za Srbe u okruženju, nego i za srpski narod širom svijeta.
“Za Srbiju i RS granice ne postoje, ne smiju i ne treba da postoje. Mi smo jedan narod”, kazao je on.
U više navrata je negirao genocid u Srebrenici navodeći kako je u Potočarima sahranjeno više od 50 posto vojnika koji su stradali u borbama u Srebrenici i oko nje.
“Potočari, koje pokušavaju predstaviti kao groblje žrtava zločina u Srebrenici, u suštini su vojno groblje”, njegova je izjava.

Često je promivisao ideju Velike Srbije.

Jednom je u Novom Pazaru izjavio da “gdje god žive Srbi, to je Srbija, bilo u Bosni, bilo u Vojvodini, Crnoj Gori ili drugim mjestima”. Tom prilikom je rekao i kako “samo bošnjački preci znaju zašto su promijenili vjeru. Svi su oni potomci Savini”.
“Mi znamo šta je otprilike filozofija i psihologija islama. Oni kada su u manjem broju umiju da se ponašaju i da budu korektni. Kada postanu ravni po broju, onda oni već dižu glavu, a kada postanu nadmoćni i superiorni, čine pritisak ili da se isele ili da se priđe njima”, rekao je jednom prilikom.
Patrijarh Irinej govorio je kako je nepravda što se u Hagu sudi samo srpskim generalima, a što se svi ostali puštaju na slobodu. Presudu generalu Ratku Mladiću na kaznu doživotnog zatvora ocjenio je kao “sasvim očekivanu” i rekao da su to “vražija djela” koja rade svjetski moćnici.

Irinejevi stavovi o Kosovu još su radikalniji, a zbog ove teme imao je i sporova s političkim liderima u Srbiji, čak i s Aleksandrom Vučićem.

Izvor: Face

Slični članci

Back to top button