Čitaj.ba

U službi naroda!

Trgovački div vraća državnu pomoć: Želimo uraditi ispravnu stvar

Najveći britanski maloprodajni trgovac Tesco u srijedu je objavio da je odlučio vratiti sredstva u vidu poreznih olakšica primljena ove godine u sklopu vladine pomoći kompanijama u krizi izazvanoj pandemijom koronavirusa.

Divovski lanac supermarketa vratit će tako 585 miliona funti (783 miliona dolara) poreznih olakšica na komercijalnu imovinu.

Tesco je dodao da je potrošio 725 miliona funti na odgovor kompanije na novonastalu pandemiju, uključujući stvaranje 16.000 radnih mjesta kako bi se zadovoljila narasla potražnja za online kupovinom, prenosi AFP.

Velika podrška

Britanska vlada pokrenula je neviđene mjere podrške u borbi protiv razornih ekonomskih posljedica pandemije COVID-19, uključujući porezne olakšice za poslovanje i subvencije za plaće u privatnom sektoru.

Istodobno, nacionalni supermarketi uživali su u velikom porastu internetske prodaje hrane, posebno tokom prve stroge blokade koja je započela krajem marta i trajala gotovo tri mjeseca.

“Deset mjeseci pandemije, naše se poslovanje pokazalo otpornim u najzahtjevnijim okolnostima”, objavio je Tesco u izjavi u srijedu.

Ispravna stvar

Naveli su kako su trgovine bile otvorene tokom krize te da su neki od potencijalnih rizika s kojima se kompanija suočavala početkom godine sada iza njih.

“Svi mi ostajemo apsolutno predani tome da radimo ispravnu stvar. Stoga objavljujemo da ćemo u cjelosti vratiti ljudima javni novac koji nam je isplaćen.”

Izvor: BiznisInfo
Pratite nas:
Follow by Email
Facebook
Twitter