Zanimljivosti

Stiže nova realnost – Covid pasoš

Prema pisanju američkog lista Washington Post, čeka nas nova realnost – covid-pasoš, a riječ je o konceptu koji se od samih početaka pandemije spominje kao rješenje za normalizaciju industrije putovanja. Koncept ovih dana (dok se na primjer u Velikoj Britaniji kreće s prvim vakcinisanjem), ubrzano postaje stvarnost.

Prema pisanju Posta, “covid-pasoš”, prvenstveno je namijenjena međunarodnim putnicima. U slučaju onih koje spominje taj list, radi se o aplikacijama.

Jedna od njih već je u probnoj upotrebi, a druga u finalnoj fazi razvoja. Korisnici bi u te aplikacije mogli učitavati svoje verifikovane rezultate testiranja i – jednog dana – dokaz o vakcinisanju.

Aplikacija koja se već testira zove se CommonPass i “testira” se od ovog mjeseca na letovima nekih aviokompanija između Njujorka, Londona, Singapura i Hongkonga (iako je određeni posao po tom pitanju već odrađen u oktobru). Program djeluje putem Eplove Health aplikacije na IOS-u ili pak CommonHealtha na androidu, povezan je s 230 američkih zdravstvenih sistema i funkcioniše putem skeniranja koda koji sadrži podatke o korisniku – rezultate testiranja ili potvrde o vakcinisanju, kao i planove za putovanje.

Aplikacija se, prema trenutnim reakcijama, sviđa na primjer i Star Alliance-u, koji je već pozvao na uspostavljanje globalnog sistema verifikacije testiranja i vakcinisanja. Brojne avio-kompanije razmišljaju o vakcinisanju kao uslovu za putovanja u budućnosti.

Izvor: B92

Slični članci

Back to top button