Čitaj.ba

U službi naroda!

Ako primijetite ovaj simptom, obavezno se javite doktoru: Ne dozvolite da vam se u tijelu razvije opasna bolest!

Jajnici su glavni izvor estrogena i progesterona u ženskom tijelu. Kada rak jajnika poćne da se razvija, ćelije počinju naglo da rastu i dolazi do poremećaja u radu ovih hormona. Ljekari kažu da je ovaj oblik kancera najteže ustanoviti, pa je zato bitno pažljivo osluškivati šta nam tijelo poručuje da bi se spriječila ova teška bolest. 

Nadimanje može da se javi kao najraniji simptom ovog oblika raka. Nije svako nadimanje opasno. Svima nam se dogodilo da se uslijed loše hrane ili stresa osjećamo natečeno i to je potpuno normalna pojava.

Onaj trenutak kada bi trebali da postimo doktora je ukoliko se nadimanje ne smanjuje danima. Oticanje stomaka i rak jajnika su direktno povezani. Pojavljivanje ćelija raka može da prouzrokuje nadimanje, nelagodan osjećaj i tvrd stomak, piše portal Healthline, a prenosi Express.co.uk.

Pored ovog simptoma uglavnom se javlja i nagli gubitak težine. Ukoliko primijetite ove signale, najbolje bi bilo da posjetite doktora kako biste otkrili pravi uzrok tegoba.

Kod raka jajnika, nadimanje je uzrokovano ascitesom. Ascites predstavlja pojavu slobodne tečnosti u peritonealnoj šupljini. Takođe, nadutost se javlja kada rak blokira limfni sistem, što dovodi do nakupljanja tečnosti.

Ostali znaci i simptomi raka jajnika mogu da uključuju:

Brzo se osjećate sito kada jedete
Gubitak težine
Bol u predjelu karlice
Loš rad digestivnog trakta, pojava zatvora
Česta potreba za mokrenjem

Izvor: Hayat
Pratite nas:
Follow by Email
Facebook
Twitter