Čitaj.ba

U službi naroda!

Slika BiH na početku 20. stoljeća: Pročitajte zanimljive i šaljive reklame (FOTO)

Novogodišnje vrijeme je razlog da se dotjeramo i ljepše izgledamo. Tim povodom Historijski arhiv u Sarajevu je izdvojio zanimljive i šaljive reklame kojima su se pokušavale privući mušterije u Bosni i Hercegovini, odnosno Austro-Ugarskoj na početku 20. stoljeća.

Riječ je o reklamama za novogodišnje ukrase, odjeću, brijačnice i kozmetička sredstva – sve ono što je bitno za atraktivno uređenje prostora i čovjeka.

Tako je stovarište haljina The American u blizini sarajevskog Zemaljskog muzeja kupcima garantovalo zadovoljstvo njihovim proizvodima.

“Ko jedanput kupi, kupiće opet”, poruka je The Americana.

Reklama The Americana (Foto: Historijski arhiv Sarajevo)

Reklama The Americana (Foto: Historijski arhiv Sarajevo)

Tada novootvorena trgovina Maksima Prnjatovića je obećavala dobra odijela. Ovaj obrt se nalazio u blizini Hotela Evropa u Sarajevu, u ulici Franje Josipa.

“Novootvorenu radnju snabdio sam svakovrsnim odijelom muškim, ženskim za odrasle i djecu te sam u stanju svakog, kako dobrom robom, tako umjerenom cijenom i osobito lijepim krojem zadovoljiti”, poručio je Prnjatović.

Reklama Maksima Prnjatovića (Foto: Historijski arhiv Sarajevo)

Reklama Maksima Prnjatovića (Foto: Historijski arhiv Sarajevo)

Reklamiran je i “Schiftovov safun” koji je bio prepoznatljiv po simbolu jelena ili ključa. Proizvođač je tvrdio da je to “najbolji, najizdašniji i zato najjeftiniji safun. Čist od svakih škodljivih sastojina”.

Reklama za Schiftov

Reklama za Schiftov “safun” (Foto: Historijski arhiv Sarajevo)

U galeriji fotografija imate priliku pogledati i druge, ništa manje interesantne reklame iz drugih dijelova Austro-Ugarske monarhije.

Izvor: Klix.ba
Pratite nas:
Follow by Email
Facebook
Twitter