BiH

Dodik danas slavi neustavni Dan RS-a bez defilea

Neustavni Dan Republike Srpske obilježit će se danas uglavnom u uskom krugu zvaničnika nakačenih na budžet etnički očišćenog i osiromašenog bh. entiteta, uz svesrdnu podršku prekodrinskih aplaudera i pokrovitelja.

Pandemija koronavirusa onemogućila je ove godine održavanje tradicionalno neukusne parade kiča, uglavnom propraćene “državničkim” govorancijama entitetskih zvaničnika i vojnički postrojenim policajcima MUP-a RS.

Željka Cvijanović, predsjednica RS-a, ranije je najavila da će u Banskom dvoru biti održana svečana akademija, a da će tradicionalni defile biti pomjeren za Vidovdan zbog pandemije koronavirusa.

“Imat ćemo svečanu akademiju bez publike, ali u direktnom televizijskom prenosu”, kazala je Cvijanović, da bi potom bilo saopćeno da će biti održan muzički defile – koncert Policijskog orkestra MUP-a RS na relaciji Narodno pozorište – Palata Republike – Trg Krajine.

U RS-u se 9. januar obilježava kao Dan RS-a, jer je na taj datum 1992. godine u Sarajevu, tadašnja Skupština srpskog naroda u Bosni i Hercegovini (BiH), donijela Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda BiH.

Na 9. januar se danas u Sarajevu i većem dijelu Bosne i Hercegovine gleda kao na početak etničkog čišćenja i zločina nad nesrpskim stanovništvom.

Ustavni sud BiH je 2016. godine, po apelaciji tadašnjeg člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, donio odluku prema kojoj je obilježavanje 9. januara kao dana manjeg bh. entiteta neustavno.

Odlukom je naloženo i brisanje spornih odredbi Zakona o praznicima RS-a, pa su vlasti RS u oktobru 2016. usvojile Zakon o Danu RS-a kako bi, kako je tada rečeno, implementirale odluku Ustavnog suda BiH.

U Zakonu je, međutim potvrđen 9. januar kao Dan RS, ali se “obilježava i praznuje kao sekularni praznik i nema obavezujući karakter”.

Šaćir Filandra, profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, ranije je kazao za Klix.ba da je obilježavanje 9. januara jedan balon koji je prilično ispuhao, odnosno da je simbolički kapacitet Dana RS, koji treba da služi dnevnoj politici za manipulativne svrhe, dobrano istrošen.

“Dan RS-a je krajnje deplasirana politička tema, vrlo prežvakana i vrlo neinteresantna, u svakom smislu. Čak nema više energije ni da pobuđuje nacionalizme i ekstremizme. Više na njoj niko ništa ne može dobiti ili izgubiti, kako u RS-u tako i u FBiH”, kazao je Filandra za Klix.ba.

Izvor: Klix.ba

Slični članci

Back to top button