Svijet

Američki Kongres izglasao opoziv Donalda Trumpa

Zastupnički dom Kongresa SAD-a izglasao je opoziv predsjednika Donalda Trumpa. Većinom glasova zastupnici su usvojili rezoluciju kojom se Trump uklanja s dužnosti zbog “poticaja na pobunu”, a u vezi s njegovom ulogom u prošlosedmičnim neredima u Kongresu.

Uprkos današnjem glasanju, Trump nastavlja obavljati dužnost i vjerovatno će na poziciji ostati do kraja mandata.

Naime, odluku o opozivu, takozvanom impeachmentu, mora prihvatiti i Senat i to dvotrećinskom većinom, za razliku od proste većine koja je bila potrebna u Zastupničkom domu.

Procedura u Senatu, kako se čulo proteklih dana, može biti nastavljena i nakon što Trump napusti poziciju 20. januara, a s ciljem da mu se onemogući obavljanje dužnosti u budućnosti, odnosno eventualna nova kandidatura 2024. godine.

Pet ljudi je smrtno stradalo nakon što su Trumpove pristalice upale u zgradu Capitol Hilla 6. januara kada je Kongres trebao potvrditi rezultate glasanja i pobjedu Joea Bidena na izborima.

Na današnjem zasjedanju brojni zastupnici su najoštrijim riječima osudili ponašanje Donalda Trumpa i kazali da je on direktna prijetnja američkoj demokratiji.

Trump je jedini predsjednik u historiji SAD-a protiv kojeg je dva puta pokrenuta procedura impeachmenta.

Izvor: Klix.ba

Slični članci

Back to top button