Čitaj.ba

U službi naroda!

Rusija kažnjava sve koji budu koristili internet servise iz zapadnjačkih zemalja?

Rusija razmatra uvođenje kazne za sve one građane i kompanije koji budu koristili internet servise iz zapadnjačkih zemalja.

Nova uredba bi trebalo da stane na put servisima kao što je Starlink kompanije Space X, ali i internet ponudi koja dolazi od kompanija kao što je OneWeb, te sve kompanije čije satelitske konstelacije ne pripadaju Rusiji.

Prema poslednjim izvještajima kazne za pojedince koji koriste internet „sa zapada“ bi mogle da se kreću između 135 i 405 dolara, a za kompanije od 6.750 do 13.500 dolara. Članovi Dume smatraju da bi slobodan pristup internetu ugrozio sistem u okviru kojeg se nadgledaju internet veze i mobilna komunikacija. Ističe se da ruski internet saobraćaj mora da ide preko ruskih provajdera, a kako bi se sačuvala bezbjednost građana od zapadnjačkih internet usluga.

Ne iznenađuje što se Rusija ispriječila na putu kojim je Starlink krenuo ka uspjehu, budući da se Space X već vidi kao najveći rival u kosmičkim radnjama. Problem sa kompanijom OneWeb je nešto zanimljiviji, najprije zbog toga što se za lansiranje satelita koriste ruske Soyuz rakete, ali se pretpostavlja da je svaka konkurencija nepoželjna, budući da i Rusija planira svoju konstelaciju po imenu Sphere koja bi sa lansiranjima satelita trebalo da počne 2024. godine.

Izvor: Ars Technica
Pratite nas:
Follow by Email
Facebook
Twitter