Čitaj.ba

U službi naroda!

Koji med smiruje kašalj i prehladu, a koji pospješuje zarastanje rana

Med je jedan od najcjenjenijih prirodnih proizvoda, a koristi se kao prirodni proizvod i zaslađivač te i u tradicionalnoj medicini kao pomoć pri liječenju, od ublažavanja kašlja i grlobolje, do zarastanja rana.

Med u svom sastavu ima više od 80% ugljikohidrata, a nešto manje od 20 posto od vode. Studijama je otkriveno više od 600 komponenti u medu koje imaju potencijalno blagotvorno djelovanje na čovjekovo zdravlje.

Što se tiče sastava ugljikohidrata, dominira fruktoza, nakon čega slijede glukoza, maltoza i ostali šećeri.

Što  se vitamina tiče dominiraju vitamini B grupe i C vitamin, a od minerala kalcij, magnezij, kalij, fosfor, natrij i drugi.

Također obiluje bioaktivnim komponentama poput flavonoida i polifenola.

Puno je vrsta meda, a ovo su najpoznatije i njihov utjecaj na zdravlje.

Bagrem

Svijetle boje, vrlo slatkog i ugodnog okusa zbog visokog udjela fruktoze, a niskog udjela saharoze. Često se koristi kao dodatak čajevima. Smatra se da ima protivupalno djelovanje, a naročito blagotvoran učinak ima na jetru i probavni sistem.

Kadulja

Svijetložuti med, ugodnog okusa. Djeluje blagotvorno na proces probave i cijeli probavni sistem, ima antioksidativno djelovanje zbog čega ima pozitivan učinak na kardiovaskularni sistem. Pomaže u zarastanju rana te u borbi protiv prehlade, grlobolje i kašlja. Djeluje tako da olakšava iskašljavanje i pospješuje izbacivanje sluzi iz organa za disanje.

Kesten

Tamne boje, gotovo smeđe. Ima posebnu aromu, malo je gorkastog okusa. Pomaže kod prehlada i kašlja, bronhitisa, ima antimikrobna, antibakterijska i antiseptička svojstva. Bogat vitaminima B grupe i vitaminom C.

Livada

Med od raznog livadnog cvijeća pomaže u borbi protiv infekcija i zarastanju rana, a bogat je antioksidansima, te djeluje blagotvorno na probavni sistem.

Lavanda

Bogatog okusa, boja se može razlikovati od svjetlijeg prema tamnijem, kao i ostale vrste, pomaže u funkcioniranju gornjih disajnih puteva, djeluje blagotvorno kod bronhitisa i kašlja. Ima umirujuće djelovanje, pomaže probavi i smanjenju nadutosti.

Izvor: index.hr
Pratite nas:
Follow by Email
Facebook
Twitter