BiH

SIPA hapsi pripadnike UIO-a zbog organizovanog kriminala

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) provode akciju hapšenja službenika Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

Iz SIPA-e kažu da je akcija počela u šest sati i da su u toku pretresi na šest lokacija u Tuzli, Bijeljini, Lukavcu, Gradačcu i Lončarima te da je akcija u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba položaja i primanje dara i drugih oblika koristi.

“Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, policijski djelatnici SIPA, na području Tuzle, provode akciju koja je usmjerena na ukupno šest osumnjičenih osoba, uposlenih u UIO BiH.

Tokom istrage koju vodi Tužiteljstvo BiH, prikupljeni su dokazi, da su osumnjičeni koji su uposleni u Grupi za spriječavanje prekršaja i krijumčarenja, počinili koruptivna kaznena djela, tako što su primali darove ili druge oblike koristi, kako ne bi poduzeli službene radnje koje su morali poduzeti, radi otkrivanja nezakonitosti prilikom uvoza roba na područje Bosne i Hercegovine.

“Nakon što se aktivnosti na terenu u potpunosti okončaju, postupajući tužitelj donijet će odluku o daljim aktivnostima u predmetu”, kazali su iz Tužilaštva.

Uhapšeni su osumnjičeni za organizirani kriminal i zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja.

Izvor: Agencije

Slični članci

Back to top button