Region

Dirljiva posveta Balaševiću: Tužni Zagi, Vučko i Pobednik s bijelim zečićem opraštaju se od Đoleta (FOTO)

Ogromna tuga razlila se čitavom regijom na vijest o smrti Đorđa Balaševića, a u jednu ju je dirljivu sliku pretočio poznati crtač Midhat Kapetanović.

Na slici tužni i uplakani Zagi, simbol Zagreba, Vučko, simbol Sarajeva i Pobednik, simbol Beograda grle bijelog plišanog zečića. Pored njih su i dvije mandarine.

Poznavatelji lika i djela Đorđa Balaševića odmah će prepoznati o čemu se radi.

Naime, na Balaševićevim koncertima je postojala tradicija da tokom izvođenja pjesme ‘Neki novi klinci’, odnosno stiha – ‘Kroz maglu treperi devet svijeća na torti, tad sam dobio par mandarina i malog, bijelog zeca’, prema njemu dolete plišane igračke, ali i mandarine iz publike, piše Jutarnji.

Balašević se tako uvijek s koncerata vraćao s mnogo malih bijelih zečeva o kojima je rekao:

– Taj ‘mali bijeli zec’ mi je puno značio u trenucima kad je sve izgledalo jako crno i kad sam se sa svojom publikom nalazio na nekim čudnim mjestima, tajno, kao ljubavnici. Taj ‘mali bijeli zec’ mi je zamjena za sve oskare, dejvis kupove, svjetska prvenstva u fudbalu i sve ono što nisam osvojio. Oni su hronologija svega što mi se događalo u karijeri – ispričao je Balašević nakon jednog koncerta u Osijeku.

Izvor: Jutarnji

Slični članci

Back to top button