BiH

Predstavnik Vijeća Evrope poručio da je konstitutivnost prevaziđena

Bosna i Hercegovina mora shvatiti da je u njenom najvećem interesu provođenje presude Sejdić-Finci, poručio je to šef Uprave za ljudska prava Vijeća Evrope Christophe Poirel nakon petodnevne virtualne posjete Bosni i Hercegovini.

“Vrijeme je da Bosna i Hercegovina pređe na drugačiji moderni sistem u kojem ne postoji diskriminacija i koji nije temeljen na konstitutivnim narodima, rekao je šef Direktorata za ljudska prava Vijeća Evrope nakon razgovora s bosanskohercegovačkim dužnosnicima.

U fokusu su bile presude u Strazburu (Sejdić-Finci, Zornić, Pilav i Šlaku), a posebno ona u predmetu Sejdić-Finci.

“Smatram da je glavna prepreka povezana s postojećim ustavnim okvirom. On je osmišljen nakon rata kada je poginulo mnogo ljudi. Osmišljen je s konstitutivnim narodima, ali rat je davno završio i zato je važno da BiH pređe na drugačiji, moderniji sistem”, poručio je Christophe Poirel.

S tim u vezi član Predsjedništva BiH Željko Komšić ocijenio je da su poruke Christopha Poirela od historijskog značaja.

“U potpunosti sam saglasan s porukom šefa Direktorata za ljudska prava Vijeća Evrope da je vrijeme da Bosna i Hercegovina pređe na drugačiji moderni sistem u kojem ne postoji diskriminacija i koji nije temeljen na konstitutivnim narodima”, poručio je Komšić.

Naglasio je da dijeli stanovište evropskih zvaničnika, da je sistem koji je osmišljen na konstitutivnim narodima glavna prepreka koja je povezana s ustavnim okvirom, u provođenju presuda Evropskog suda za ljudska prava, o čemu eksplicitno govore presude istog suda.

“Poruke evropskih zvaničnika poput poruka šefa Direktorata za ljudska prava Vijeća Evrope imaju poseban značaj u pogledu cijele diskusije koja se tiče izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. Moderni sistem koji nije utemeljen na tzv. principu konstitutivnosti naroda, a o kojem govore evropski zvaničnici, nije ništa drugo nego sistem građanske države”, zaključio je Komšić.

Izvor: Klix.ba

Slični članci

Back to top button