BiH

WHO: Pfizerova isporuka kreće u BiH kad se potpiše sporazum o nadoknadi štete

Poslali pismo Dodiku

Predsjednik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus pisao je Predsjedništvu BiH o trenutnoj situaciji oko nabave vakcina protiv koronavirusa.

Prije svega, Ghebreyesus je čestitao predsjedavajućem Predsjedništva Miloradu Dodiku na pripremama koje je naša zemlja učinila da bi ispunila zahtjeve kompanije Pfizer i sistema COVAX.

“Kako bih hitno ubrzao dostvu vakcine razgovarao sam s gospodinom Albertom Bourlom, izvršnim direktorom Pfizera. Dogovorili smo se da će me Pfizer obavijestiti ako postoje neka otvorena pitanja koja bi bila značajna kako bi se njima omogućilo da što prije pošalju vakcine”, navodi se dalje.

Nastavlja kako ga je gospodin Bourla uvjeravao da će Pfizer započeti pripreme za isporuku svoje vakcine kupljene preko COVAX-a u Bosnu i Hercegovinu čim naša vlada potpiše Pfizerov sporazum o nadoknadi štete i popratno pismo, koje je GAVI, podijelio s našom odgovornom osobom pri COVAX-u 22. februara 2021. godine i usuglasi se s Pfizerom da postoje dovoljne finansijske garancije.

“Pfizer će također trebati potvrdu da vaša zemlja sudjeluje u COVAX Programu nadoknade grešaka, koji je uspostavio WHO”, navodi se uz želje da će naredni koraci uskoro dovesti do pokretanja procesa imunizacije u Bosni i Hercegovini, prenosi Klix.ba.

Podsjećamo da su građani Bosne i Hercegovine očekivali vakcine sredinom februara, što se nije dogodilo, te da je prije tri dana u BiH stigo pismo u kojem se navodilo da će se isporuke vakcina preko COVAX mehanizma odgoditi zbog problema s ispunjavanje uvjeta koje je postavio Pfizer.

Foto: Klix.ba
Izvor: Klix.ba

Slični članci

Back to top button