Zanimanja koja više ne postoje

Prethodne vijesti:

petak, 25 Oktobar 2013 10:35

Zanimanja koja više ne postoje

Objavljeno u Zanimljivosti

  Uslijed tehnološkog napretka i socijalnih promjena, veliki broj poslova i radnih mjesta je jednostavno ukinut. U mnogim slučajevima kriva je automatizacija i mašine koje mogu obavljati poslove brže, pametnije i jeftinije od ljudi.

   

  Neki i od današnjih poslova izumiru, a evo i nekih koji više ne postoje.

   

  Fenjerdžija

   

  Prije nego što su ulice bile osvijetljene električnim lampama, fenjerdžija je bio zadužen da u suton pali svjetiljke sa gasom, a zatim ih u zoru gasi.

   

  Slovoslagač

   

  To je osoba koja je bila zaposlena da puni mašinu za štampanje pločicama pomoću kojih se ranije štampao papir. Taj posao se radio u novinskim kućama ili drugim komercijalnim štamparijama. Ptt operater Ovaj posao je u različitim oblicima postojao sve do 1980. godine, a od tada, odnosno od razvoja digitalne centrale, više ne postoji.

   

  Dostavljač leda

   

  Prije pojave zamrzivača, hrana koja je trebalo da bude na hladnom je čuvana u posebnim torbama u kojima je bio led. Pošto nije postojao način da se napravi led, on je morao da se kupi. Dostavljači leda su išli na zamrznuta jezera i rijeke gdje su brusili led i dostavljali ih firmama i domaćinstvima.

   

  Telegrafista

   

  Ovo je jedna od prvih prepoznatljivih profesija koja je nestala uslijed tehnološkog napretka. Operator je koristio Morzeovu azbuku ili neki drugi sistem kodiranja za slanje i primanje poruka. Semafor, sistem slanja poruka putem zastavica je takođe nestao uslijed razvoja komunikacionog sistema.

   

  Majstor za pisaće mašine

   

  U vrijeme kad su kompanije koristile pisaće mašine, posao servisera je bio veoma važan. Danas se umjesto majstora za pisaće mašine zove servis za kompjutere. Pored svih ovih poslova koji su do sada nestali, postoji još mnogo onih kojima prijeti ista opasnost.

   

   

  Agencije


  ¸
  NAPOMENA:
  Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Citaj.BA Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Citaj.BA zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Citaj.BA nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
  mojtv.hr - kompletan