Posao

Ovo su najskuplje države za život, a evo na kojem mjestu se nalazi BiH

Prema izvještaju časopisa CEOWORLD, život u Švicarskoj je službeno najskuplji.Evropske zemlje dominiraju na listi, pa se među top 20 najskupljih nalazi devet iz Evrope, pet iz Azije, jedna iz Sjeverne Amerike i jedna iz Afrike, dok su dvije s Kariba i dvije iz Oceanije, piše GQ.

Na drugom mjestu liste našla se Norveška, a iza nje su Island, Japan, Danska, Bahami, Luksemburg, Izrael, Singapur i Južna Koreja.

Iznenađenje na ovoj listi su Sjedinjene Američke Države koje su se našle na 20. mjestu, Ujedinjeno Kraljevstvo koje je smješteno na 27. mjesto i Rusija koja je 82. na listi.

Ova lista sastavljena je na osnovi podataka iz mnogobrojnih studija, na osnovi indeksa potrošačkih cijena, Nubeo baze podataka o troškovima života i brojnih nacionalnih i internacionalnih medijskih izvještaja. U obzir su uzeli cijene stanovanja, odjeće, taksija, interneta, namirnica, prijevoza i hrane u restoranima.

Od ovih podataka sastavljen je indeks na osnovi izrazito skupog života u New Yorku, a koji iznosi 100.

Prema ovom mjerilu, prva na listi, Švicarska, ima indeks 122,4 kada su u pitanju troškovi života, a 50,25 kada je u pitanju visina stanarine, koja u Bernu iznosi u prosjeku 1264 eura.

Zemlje regije nisu među najskupljima

Jedina zemlja iz regije koja se nalazi među prvih 50 zemalja na listi, na 47. mjestu, je Slovenija, čiji je indeks troškova života 54,43, dok je indeks visine stanarine 17,09, što je skoro triput jeftinije nego u Švicarskoj.

Odmah iza nje, na 53. mjestu, nalazi se Hrvatska, s indeksom troškova života 49,7 i indeksom stanarine 21,81. To bi značilo da su stanarine u Hrvatskoj za nijansu više od onih u susjednoj Sloveniji, ali da su ukupni troškovi života niži.

Crna Gora je zauzela 90. mjesto na listi, s indeksom troškova života 38,23 i indeksom visine stanarine 10,38, što znači da je prosječna mjesečna stanarina u ovoj zemlji čak pet puta jeftinija nego u Švicarskoj, dok su troškovi života triput manji u odnosu na prvu zemlju s liste.

Na 96. mjestu našla se Bosna i Hercegovina. Indeks troškova u njoj je 35,97, a indeks visine stanarine 6,72. To znači da je, prema podacima časopisa CEOWORLD, stanarina ovdje više od sedam puta jeftinija nego u prvoj zemlji s liste, što bi značilo da u prosjeku iznosi oko 170-180 eura.

Posljednja na listi među zemljama regije je Srbija, koja je zauzela 98. mjesto. To znači da su troškovi života u njoj najmanji u odnosu na sve ostale zemlje bivše Jugoslavije. Indeks ukupnih troškova u Srbiji iznosi 35,72, triput manje nego u prvoplasiranoj državi, dok je indeks visine stanarine 9,08, što znači da stanovnici izdvajaju pet i pol puta manje novca za smještaj, u prosjeku 230 eura.

Na kraju liste, kao najpovoljnije države za život, nalaze se Uzbekistan, Sirija, Indija, Afganistan i Pakistan.

Slični članci

Back to top button