BiH

BORAVILI U ITALIJI: Sarajevski osnovci nepregledani naknadno vraćeni kućama!

Nakon što su prošle sedmice posjetili Italiju, 14-ero djece, nastavnica i direktor OŠ Grbavica II povučeni su jučer iz škole, po preporukama Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS.

Djeca su prethodno puštena u školu, a naknadno vraćena kući.

Direktor ove škole Sabahudin Dino Bakal potvrdio je Patriji da mu je “jučer savjetovano iz Epidemiološke službe da djecu pošalju kući, te da je najvažnije da u ovom trenutku niti jedno dijete nije bolesno, niti ima simptome gripe”.

Dežurna epidemiologinja je kazala da su djeca zdrava, da se prati situacija i njihovo stanje, te da će se reagovati ukoliko se pojave simptomi gripe.

“Djeca nisu pregledana a vidim u Hrvatskoj su učenici koji su boravili u Italiji pregledani od strane zdravstvenih radnika i epidemiologa, te su djeca vraćena na nastavu jer su zdrava. Ja ću sada kontaktirati naše službe da se djeca pregledaju i da se odluči o daljim koracima”, rekao je Bakal.

Direktor je, kako kaže, usljed umora otvorio bolovanje, jer mora opravdati izostanak s posla.

Nada se da će sva djeca ostati zdrava i da će što prije krenuti na nastavu.

U cilju postizanja efikasnog odgovora na epidemiju izazvanu novim Corona virusom, Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo za praćenje i analizu situacije izazvane novim Corona virusom (2019-nCoV) izdao je preporuku  osobama koje su u zadnjih 14 dana boravile ili dolaze iz Italije, posebno iz pokrajina Lombardija i Veneto, da se jave dežurnom epidemiologu putem telefona 062/086-282, radi uzimanja epidemioloških podataka i savjetovanja o daljem postupanju. Do tada se savjetuje kućna izolacija.

Izvor: start

Slični članci

Back to top button