Nogomet

Arbnor Morina: “Pozvaćemo Partizan u Prištinu, nije nam bitna nacionalnost igrača”

U Prištini planiraju da pokrenu međunarodni fudbalski turnir u čast preminulog Fadilja Vokrija.

Sportski direktor FK Fljamurtari iz Prištine Arbnor Morina najavio je u emisiji “Slobodno srpski” da bi na turniru učestvovali neki od klubova u kojima je Vokri igrao, među kojima je i beogradski Partizan.

Vokri je bio jedan od najboljih fudbalera sa prostora Kosova i Metohije, te prvi predsjednik Fudbalskog saveza Kosova.

Njegovoj sahrani su prisustvovali poznanici iz Srbije, Hrvatske, Slovenije i Makedonije, fudbaleri stare generacije, od Zorana Batrića, Lalića, Ahmatović, do drugih…

“Postoji inicijativa da se organizuje memorijalni turnir, povodom godišnjice njegove smrti, na koji bi bili pozvani, pored beogradskog Partizana i Priština, Fenerbahče i Nim iz Francuske, klubovi u kojima je jedan od najpoznatijih jugoslovenskih fudbalera igrao”, rekao je Morina i precizirao da bi taj sportski događaj trebalo da bude organizovan u Prištini, na stadionu koji nosi ime Fadilja Vokrija.

Komentarišuću poziv FS Kosova koji je upućen fudbaleru Fljamurtarija Iliji Iviću iz Gračanice da se pridruži nacionalnoj selekciji Kosova uzrasta do 19 godina, Morina kaže da tu nema mesta za politiku i da je riječ isključivo o sportu i uspjesima mladog srpskog fudbalera.

“Ivić nije od juče. Momak je došao još u naše pionire, prešao u kadetsku ekipu i ponovo nastavio sa svojim drugovima. Mi smo kod njega videli određeni talenat i potpisali smo ugovor. Želimo da investiramo u Iliju i u neke njegove drugove sa kojima već pravimo nove ugovore. U međuvremenu su treneri reprezentacije uvideli kod njega talenat i videli su da on može da igra za reprezentaciju, pa je dobio poziv da bude u selekciji do 19 godina. Nije mogao u prvom trenutku da se odazove tom pozivu, jer smo tada bili na pripremama u Turskoj, ali poziv će biti ponovljen”, rekao je Morina i naglasio da tu nema mjesta za politizaciju ili neki “marketing”.

Morina kaže da su fudbalski timovi na Kosovu otvoreni za dobre sportiste bez obzira na njihovu nacionalnost, kao što i albanski fudbaleri nastupaju u inostranim klubovima.

“Ne samo Fljamurtari, nego mislim da su i drugi klubovi otvoreni zato što ima mnogo igrača sa strane koji dolaze, tako da ne vidim tu neki problem. U Feroniklu, šampionu od prošle godine, igrao je Krkotić. Mislim da je i dan danas tamo. Trener je bio Vukičević, ali ima i fudbalera iz Makedonije, Bugarske, ima Afrikanaca i tako dalje, ali mislim da je Ilija jedinstven primer za sada”, rekao je direktor prištinskog Fljamurtarija.

Morina je dodao da ima i primjera da Albanci, koji su rođeni u Srbiji, igraju za srpske klubove.

“Na primer, kapiten reprezentacije Srbije mladih je bio Zeka, bivši fudbaler Partizana koji sad igra u Francuskoj, čini mi se. I u tom slučaju bilo je reakcija. Na kraju se sve stišalo, jer je to je fudbal i ono što su odabrali određeni fudbaleri. Mi imamo, našeg Bećiraja iz Peći koji je otišao u Budućnost i postao je kapiten reprezentacije Crne Gore, tako da mislim da ove stvari ne treba politizovati, nego treba pustiti fudbalerima da sami odluče, jer na kraju krajeva, puna je Evropa sportista sa raznih strana”, ponovio je Morina.

Izvor:  B92

Slični članci

Back to top button