Čitaj.ba

U službi naroda!

London domaćin prve muslimanske parade ponosa u svijetu

pride

London pride

Nakon uspješne crowdfunding kampanje, London će uskoro biti domaćin prve muslimanske parade ponosa koja će se ikada održati u svijetu.

Događaj koji je najavljen za 11. april ove godine organizuje britanska humanitarna organizacija Imaan koja okuplja muslimane pripadnike LGBTIQ populacije. Događaj se odvija nakon što je organizacija prikupila više od 10.000 funti.

Mi kao LGBTIQ muslimani često se osjećamo izolovano, bez podrške zajednice. Često se suočavamo sa homofobičnim, bifobičnim, transfobičnim i islamofobičnim zlostavljanjima. Događaj će se nadograditi na nevjerovatne događaje koje smo organizovali u prošlosti, a uključuje panele, diskusije, govornike, umjetnost, kulturu i istoriju, prije svega za LGBTQI muslimane“, pisalo je u opisu događaja prilikom crowdfunding kampanje, prenosi Klix.ba.

Ulaznice za održavanje parade ponosa već su dostupne. Organizatori sada uz pomoć društvenih medija pokušavaju doći do muslimana koji bi željeli biti dio njihove priče, piše Indy 100.

Do sada je među govornicima najavljen scenarist i reditelj Amrou Al-Kadi. On ističe da mediji predugo pokušavaju kontrolisati muslimane pripadnike LGBTQI populacije, najčešće tjerajući u čošak queer osobe. Navodi da prikazuju kao da je islam smrtni neprijatelj queer identiteta.

Imaan Fest, muslimanska povorka ponosa, savršen je kontra-narativ koji nam pruža šansu da kreiramo svoj vlastiti prostor“, kazao je Al-Kadi.

Imaan Fest će se održati u istočnom Londonu u zatvorenom prostoru, a radi sigurnosti samog događaja već je najavljeno prisustvo brojnih policijskih službenika. Program festivala će uključiti i prikazivanje queer muslimanskih filmova, posvećeni prostor za molitvu, mini izložba LGBT muslimanske istorije te projekt “Ne izlazimo” organizacije Imaan.

Uz cjelodnevni edukativni program, organizatori najavljuju i puno zabave na večernjoj proslavi uz DJ-a, dok čitav London željno očekuje ovaj događaj.

Izvor: Klix.ba
Pratite nas:
Follow by Email
Facebook
Twitter