BiHVijesti

Demokratija širom svijeta u opadanju, BiH se još oporavlja od komunizma

Demokratija širom svijeta je u opadanju, podaci su to američke organizacije Freedom House.

Ovo je vidljivo ne samo u autoritarnim režimima poput Kine, Rusije i Irana, već i zemljama koje imaju dugogodišnju tradiciju poštivanja osnovnih ljudskih prava i sloboda.

Istraživanja ukazuju kako su protesti u različitim dijelovima svijeta pokazali potrebu ljudi za boljim upravljanjem, ali da oni tek treba da preokrenu trend pada sloboda.

U novom izvještaju  stoji kako je 2019. godini postotak slobodnih zemalja pao za tri posto u posljednjih deset godina, a da je postotak zemalja koje su označene kao djelomično slobodne porastao za dva posto, dok su potpuno neslobodne zemlje za jedan posto.

Ono što je interesantno jeste da su demokratski procesi ugroženi i u Sjedinjenim Američkim Državama.

Bosna i Hercegovina je prema ovim mjerenjima svrstana u kategoriji djelomično slobodnih zemalja i dobila je 53 boda od mogućih stotinu, dok je prošle godine imala 55 bodova.

Ono što nam je svima poznato jeste da Bosna i Hercegovina je do prvih višestranačkih izbora bila komunistička ili, kako to vole reći, socijalistička zemlja kojom je vladala “Komunistička partija”.

Jednostranački sistem u cijeloj Jugoslaviji je tu državu, a samim tim i BiH, vratio nekoliko desetljeća unazad što se tiče sloboda govora, vladavine prava, kao i predstavljanja u vlasti.

U Bosni i Hercegovini i danas radi i djeluje “Komunistička partija”, samo se zove drugačije – SDP.  Objašnjenje je vrlo jednostavno. Prvo, sami za sebe tvrde da jesu, nose Titove fotografije i time se diče.

Drugo i još važnije je to da je SDP naslijedio imovinu KP u Bosni i Hercegovini. Pitate se zasto i kako? Pa sasvim jednostavno – jer su njeni nasljednici.

I dok je SDP jedna od najjačih političkih organizacija u državi, mi se još uvijek pitamo zašto kasnimo sa procesom demokratizacije.

Da li želimo da imamo slobodne demokratije onako kako to imaju Rusija i Kina?

Izvor: Citaj.ba/Klix.ba

 

 

Slični članci

Back to top button