BiHVijesti

DODIK KONTRA RADONČIĆA: Evo šta je rekao o angažovanju vojske zbog migranata

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je Predsjedništvo već odlučivalo o angažovanju Oružanih snaga BiH na granici zbog migrantske krize, da je ta inicijativa odbijena i da se po tom pitanju ništa nije promijenilo.

Na pitanje novinara u Istočnom Sarajevu da prokomentariše izjave ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Fahrudina Radončića i lidera SDA Bakira Izetbegovića da BiH na svoje granice treba da izvede vojsku ukoliko to učine i susjedne države zbog najezde migranata, Dodik je istakao da su to samo njihove pretpostavke i da je o tom pitanju Predsjedništvo već odlučivalo.

“Odluka je ranije donesena i ona je na snazi. Pitanjima migranata se treba pozabaviti na drugačiji i ozbiljniji način”, kategoričan je Dodik.

On je dodao da BiH treba da se nada da će ulazne granice EU ostati čvrste u Grčkoj i Bugarskoj na granici sa Turskom.

“Nadamo se da će EU uspjeti da spriječi talas migranata koji bi eventualno došao ovdje. Evidentno je da BiH pokazuje nesposobnost da se suoči sa ovim pitanjima i da ih kvalitetno rješava”, konstatovao je Dodik.

On je istakao da je problem i politika otvorenih granica EU koja je dovela do migrantske krize, te podsjetio da je ta politika mnoge stimulisala da napuste svoje kuće i iz dalekih zemalja krenu ka EU.

Pitanje koje se postavlja je da li Milorad Dodik svojim nečinjenjem ugrožava sve narode, pa i one u RS-u, od humanitarne krize? OS BiH se finansiraju od svih građana Bosne i Hercegovine i imaju pravo na njene usluge.

Izvor: SB/Citaj.ba

Slični članci

Back to top button