Svijet

Turska i Rusija postigle sporazum oko Idliba – zaključeno je na sastanku između Putina i Erdogana

Turska i ruska delegacija obavile su diplomatske razgovore o potencijalnom prekidu vatre na sjeveru Sirije.

Do sastanaka je došlo uslijed sve veće napetosti u sjevernoj sirijskoj provinciji Idlib, gdje je sirijski režim Bašara al-Asada kojeg podržava Rusija ciljao na civile i turske vojnike, što je povećalo izglede za direktan sukob između ruskih i turskih snaga.

Nakon trosatnog sastanka dvojice predsjednika, uslijedio je sastanak između turske i ruske delegacije.

U Erdoganovoj  pratnji našli su se ministri vanjskih poslova Mevlut Çavuşoğlu i ministar odbrane Hulusi Akar, među ostalim visokim predstavnicima vlade.

I Erdogan i Putin su naglasili potrebu postizanja sporazuma na početku pregovora u Kremlju.

U svom uvodnom govoru u Kremlju, Putin je zahvalio Erdoganu što je prihvatio njegov poziv za razgovor o nedavnoj eskalaciji.

– Hvala vam što ste došli. Uvijek se ima o čemu razgovarati, ali sada je situacija na dobro poznatom području – Idlibu – toliko eskalirala da zahtijeva naš neposredni, lični razgovor. Gubitak života uvijek je velika tragedija. Nažalost, kao što sam vam rekao telefonom, niko, uključujući sirijsku vojsku, nije znao gdje se nalaze turski vojnici. dodao je Putin.

Putin je još dodao da su snage sirijskog režima pretrpjele velike gubitke u Idlibu, posljednjem uporištu opozicije u Siriji.

– Moramo razgovarati o situaciji koja se do danas događala tako da se više ništa slično ne dogodi i da se ne unište rusko-turski odnosi, koje lično ja, kao što znam i vi, vrlo pažljivo tretiramo, rekao je ruski predsjednik.

Erdogan je u srijedu izjavio da očekuje da će njegovi razgovori s Putinom dovesti do brzog primirja na sjeverozapadu Sirije.

Detalji dogovora između Rusije Turske uskoro će biti objavljeni.

Izvor: bosna1463.com

 

Slični članci

Back to top button