Čitaj.ba

U službi naroda!

Komandant iranske Revolucionarne garde poginuo u Siriji

Tel Abyad, Sirija - 02. novembar 2019; U bombaškom terorističkom napadu YPG/PKK na tržnici u sirijskom Tel Abyadu poginulo je najmanje 13 civila, saopštilo je Ministarstvo odbrane Turske ( Bekir Kasım - Anadolu Agency )

Visoki zapovjednik iranske Revolucionarne garde Farhad Dabirian poginuo je u Siriji, javila je iranska novinska agencija Fars, ne navodeći detalje o tome što se dogodilo.

I Sirijski opservatorij za ljudska prava, organizacija sa sjedištem u Velikoj Britaniji, koja izvještava o ratu, objavila je vijest o smrti visokog zapovjednika Revolucionarne garde, navodeći da je ubijen u području Sayida Zainab, južno od Damaska.

‘Branitelj svetilišta Sayida Zainab’

Agencija Fars, koja je bliska Revolucionarnoj gardi, opisala je Dabirijana kao “branitelja svetilišta Sayida Zainab“, svetog mjesta za šiitske muslimane, koje se nalazi južno od Damaska, i kao bivšeg zapovjednika straže u Palmiri, drevnom gradu u središnjem dijelu Sirije, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Skupine gardista i šiita iz drugih zemalja, uključujući Pakistan, Afganistan, Irak i Libanon, bore se zajedno s vojskom sirijskog predsjednika Bashara al-Assada u devetogodišnjem građanskom ratu.

Izvor: Agencije

Pratite nas:
Follow by Email
Facebook
Twitter