Svijet

Samo jedna država u EU nema koronavirus

Malta je danas postala pretposljednja članica EU -a koja je zabilježila slučaj koronavirusa, čime je ta zaraza stigla u sve države Evropske unije osim Kipra.

Na Malti je zaražena 12-godišnja Italijanka koja živi u toj otočnoj državi sa svojom porodicom, a ranije ove sedmice je bila na odmoru u Italiji, piše agencija Dpa.

Ona, njena sestra i roditelji bili su u samoizolaciji otkad su se vratili iz Rima u utorak, a njihov kontakt s drugim ljudima bio je “minimalan”, rekao je ministar zdravstva Chris Fearne.

U Italiji je među zaraženima, kojih je 4636, od subote i čelnik vladajuće Demokratske stranke Nicola Zingaretti. Na Twitteru je napisao da se dobro osjeća i da ostaje u kućnoj izolaciji.

Stanje u ostatku svijeta

Prema podacima sveučilišta Johns Hopkins, u svijetu su trenutno potvrđene 102 hiljade slučajeva zaraze koronavirusom.

U Iranu je broj mrtvih u subotu narastao na 145 nakon što je potvrđen još 21 smrtni slučaj, među njima i konzervativni zastupnik iz Teherana, prenosi Reuters.

Broj zaraženih u toj bliskoistočnoj državi u posljednja 24 sata narastao je za hiljadu, čime ima sveukupno 5823 zaraženih. Iranske vlasti do daljnjega su otkazale sva okupljanja i proslave.

Broj zaraženih u Južnoj Koreji prešao je brojku od 7 hiljada, nakon 448 novih slučajeva u posljednja 24 sata. Više od pola tog broja su slučajevi povezani s kršćanskom sektom koja je u središtu epidemije u toj državi. Sveukupno je u Južnoj Koreji preminulo 46 ljudi.

Iako je broj od 448 novozaraženih velik, to je treći dan pada broja slučajeva u toj azijskoj zemlji.

Broj slučajeva u Ujedinjenim Arapskim Emiratima narastao je na 45 s 30, koliko je bilo dan ranije, objavilo je tamošnje ministarstvo zdravstva. Tri nova slučaja bilježi i Kuvajt, na njih sveukupno 61, dok u Kataru ima 12 zaraženih.

Većina zaraženih na Bliskom istoku su oni koji su putovali u Iran ili su bili u kontaktu s takvim pojedincima. Saudijska Arabija zatvorila je svoje granice s Emiratima, Bahrainom i Kuvajtom, osim za komercijalne kamione, a letove iz tih država dopušta na samo tri zračne luke.

Petnaest američkih državljana radi predostrožnosti je stavljeno u karantenu u hotelu u Betlehemu, objavile su palestinske vlasti. Ranije su zabranile putovanje u grad i iz njega te su zatvorile crkvu za koju se vjeruje da je mjesto Isusovog rođenja.

Oko četvrtina novih potvrđenih slučajeva u Kini i gotovo svi oni koji su zabilježeni izvan Wuhana, mjesta izbijanja epidemije, zaraženi su izvan države, pokazuju službeni podaci, a prenosi Reuters.

Najviše takvih slučajeva je u sjeverozapadnoj provinciji Gansu, a među onima koji su u karanteni su putnici koji su između 2. i 5. marta bili u Iranu.

U centralnoj Kini u petak je bilo 99 novih infekcija, što je pad sa 143, koliko je bilo dan ranije. To je najmanji broj novozaraženih od 20. januara, kad su se počeli objavljivati podaci na nivou države.

Sveukupno je u Kini zaraženo 80.561 osoba, a od koronavirusa je preminulo 3070 ljudi.

Izvor: HINA

Slični članci

Back to top button