Svijet

Nema kraja haosu u Italiji: 133 mrtve osobe u zadnja 24 sata, pobuna u zatvoru

U posljednja 24 sata u Italiji od koronavirusa su umrle 133 osobe, čime se broj žrtava povećao na 366. Samo u regiji Lombardija od koronavirusa je umrlo 113 osoba, odnosno ukupno 267.

To je najveći rast broja smrtnih slučajeva u regiji od početka epidemije koronavirusa. Podatke je iznio Giulio Gallera, ministar zdravstva Lombardije. U Milanu je u posljednja 24 sata zaražena 171 osoba.

Kompanija Alitalia objavila je da će od sutra, 9. marta, obustaviti letove s milanskog aerodroma Malpena nakon dolaska aviona iz New Yorka na liniji AZ605, s planiranim slijetanjem u 10.40 sati.

Ansa javlja da će s drugog aerodroma Linata saobraćati linije samo uItalijui, smanjenih frekvencija na rutama, dok će međunarodne destinacije biti dostupne letovima preko Rima.

Komandant Generalštaba italijanske vojske general Salvatore Farina pozitivan je na koronavirus i stavljen je u izolaciju.

Pobuna, definisana kao “vrlo nasilna”, izbila je u rano popodne u zatvoru u Modeni, zbog zabrane posjeta usljed straha od koronavirusa.  Stotine zatočenika, ionako uplašeno rizikom zaraze koronavirusom, tokom šetnje su se počeli penjati na zidine zatvora, a navodno su i zauzeli paviljon.

Pokrajine na jugu Italije traže kućnu izolaciju svih koji dolaze iz sjevernih crvenih područja. Regija Lazio je također potpisala naredbu kojom se zahtijeva nadzor onih koji dolaze iz ‘crvenih područja’ uz obvezu da se javljaju na besplatni broj i ostaju kod kuće.

Izvor: 24sata.hr

Slični članci

Back to top button