BiH

Bosanac u srcu “crvene zone” u Milanu o trenutnoj situaciji u Italiji (VIDEO)

Premijer Italije Giuseppe Conte pozvao je u ponedjeljak sve Italijane da izbjegavaju putovanja zemljom kako bi se zaustavila epidemija koronavirusa i naredio “zabranu okupljanja”, proglasivši cijelu Italiju “crvenom zonom”.

U srcu Milana, u toj “crvenoj zoni” o kojoj priča italijanski premijer Conte, nalazi se i jedan Bosanac – Anel Mustafić iz Srebrenika.

Mustafić za Radiosarajevo.ba kaže da već godina kao vozač radi na relaciji Bosna i Hercegovina – Italija.

“Pet dana sam u sedmici u Italiji, a dva dana u Bosni i Hercegovini. Tako mi je i zadnjih mjeseci, pa i danas”, kaže Mustafić.

Kada su razgovarali sa njim, Anel je šetao ulicama Milana.

“Nalazim se u blizini stadiona San Siro, na kojem igraju Inter i Milan. Ono što mogu primijetiti, život se odvija normalno. Popio sam obavezni kapućino, nikakvu kontrolu nisam morao proći. U kafićima ima ljudi, ne vidim neku razliku u odnosu na protekle dvije sedmice, kada Italija nije bila u crvenoj zoni”, nastavlja Mustafić.

Kaže da na cestama koji vode iz Trsta do Milana nije imao nijednu policijsku kontrolu ili barikadu.

“Tek na jednom mjestu su mi mjerili tjelesnu temperaturu, sve ostalo je normalno. Prešao sam više od 200 kilometara, niko me nije zaustavio, pa ni prilikom ulaska u Lombardiju, gdje su još ranije uvedene mjere zabrane”, priča nam Mustafić.

Kaže da su Italijani s kojima radi na utovaru robe za Bosnu i Hercegovinu nasmijani i rade normalno. 

“Život ide dalje… Ne kažem da će sutra biti isto kao danas, ali u ovom trenutku ne vidim nijednu razliku. Koliko sam čuo, među mrtvima koji su preminuli od COVID-19 su samo starije osobe”, dodao je Mustafić.

U srijedu je planirao povratak u Bosnu i Hercegovinu.

“Naravno da ću biti oprezan zbog sebe, kolega i porodice. No, ne vjerujem da će se nešto promijeniti, jer već narednog vikenda me čeka novo putovanje u Italiju iz BiH. Život ide dalje”, kaže Mustafić za Radiosarajevo.ba.

Evo kako se Mustafić vozi Italijom i kako vidi aktuelnu situaciju na Apeninima: 

Izvor: Radiosarajevo.ba

Slični članci

Back to top button