Čitaj.ba

U službi naroda!

Samo dvije zemlje u Evropi nemaju zaraženih korona virusom

U svijetu je umrlo više od 4.000 ljudi, a oporavilo se njih više od 64 hiljade zaraženih korona virusom.

Ukupno je zaraženo više od 114 hiljada.

“Možemo očekivati još slučajeva korona virusa jer se trenutno na području Federacije Bosne i Hercegovine u izolaciji nalazi 248 osoba, potvrdio je jučer u Sarajevu federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić, nakon što je u Zenici potvrđen prvi slučaj bolesti izazvane korona virusom u Federaciji BiH.

“U ponedjeljak je potvrđen prvi slučaj na području Federacije BiH. To je ukupno peti slučaj u BiH. Radi se o ženskoj osobi iz Zenice, u životnoj dobi 50-ih godina, koja se 5. marta vratila iz Italije”, rekao je Mandić.

U Hrvatskoj je u ponedjeljak potvrđen 14. slučaj zaraze.

Turski ministar zdravstva Fahretin Koca izvijestio je nedugo iza ponoći po lokalnom vremenu kako je potvrđen prvi slučaj koronavirusa u toj zemlji.

Kako javlja turski portal Duvar, ali i BBC radi se o muškarcu koji je stavljen u karantin. Podaci o pacijentu nisu objavljeni zbog zašttite identiteta.

U Italiji je u posljednja 24 sata drastično porastao broj mrtvih i zaraženih u epidemiji uprkos uvođenju karantina u Lombardiji i drugim sjevernim regijama u nastojanju da se uspori širenje virusa, što je mjera koju je Svjetska zdravstvena organizacija nazvala odvažnom. U Italiji je zaraženo 7.985 ljudi, a 463 osobe do sada su umrle.

Italija je zabilježila najviše smrti od virusa Covid-19 od svih drugih zemalja izvan Kine, gdje je u decembru krenula epidemija.

Samo dvije zemlje u Evropi do danas nisu zabilježile nijedan slučaj zaraze koronavirusom, a to su Crna Gora i Kosovo.

Iako u Crnoj Gori još nije zabilježen nijedan slučaj zaraze koronavirusom, crnogorske zdravstvene vlasti su uvele stroge preventivne mjere koje uključuju zabranu putovanja u najpogođenije zemlje, kao i dolazak putnika iz tih zemalja.

U Španiji je 1.480 aktivnih slučajeva, a umrlo je 35 ljudi. U Francuskoj je umrlo 30, a u Njemačkoj dvoje ljudi.

Izvor: fokus.ba
Pratite nas:
Follow by Email
Facebook
Twitter