Svijet

Otkriveni novi simptomi koronavirusa

Grupa doktora iz Singapura otkrila je nove simptome nove koronavirusne bolesti. Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu „Lanset“.

Prema njihovim podacima, nekim pacijentima u početku je dijagnostikovana groznica denga. Pacijenti su se žalili na groznicu i osip. Oni pri tome nisu imali simptome tipične za koronavirus.

Liječenje groznice denga nije pomoglo i pacijenti su počeli da se žale na teško disanje, a dodatno su testirani i na koronavirus. Analize su pokazale pozitivne rezultate.

Doktori su apelovali na kolege da ozbiljno pristupe dijagnozi, podsjetivši da nepravilno liječenje predstavlja prijetnju za javno zdravlje.

Denga groznica je infekcija koju izaziva denga virus. Komarac prenosi (ili širi) virus denge. Denga groznica je takođe poznata pod nazivom „groznica koja lomi kosti“, jer izaziva toliko snažne bolove da oboljeli imaju osjećaj da im neko lomi kosti.

Novi koronavirus

Kineske vlasti su 31. decembra 2019. obavijestile Svjetsku zdravstvenu organizaciju o epidemiji nepoznate upale pluća u gradu Vuhan u centralnom dijelu zemlje. Kineski stručnjaci utvrdili su 7. januara uzročnika bolesti — to je koronavirus 2019-nCoV (2019-nCoV), koji je kasnije zvanično nazvan KOVID-19.

Ukupan broj zaraženih dostigao je 110 hiljada u 104 zemlje, od čega je 81 hiljada u kontinentalnoj Kini. Od novog koronavirusa umrlo je 3.136 ljudi u Kini, a skoro 60 hiljada je ozdravilo.

Najteža situacija među evropskim zemljama je u Italiji: broj zaraženih premašio je 9.100 ljudi, od kojih je 463 umrlo. U Rusiji je koronavirus potvrđen kod 20 osoba. Vlasti su preduzele različite mjere kako bi sprečile dalje širenje, prenosi Sputnik.

Izvor: BUKA

Slični članci

Back to top button