BiH

Dezinfekcija iz zraka u TK koja bi mogla biti opasna po zdravlje ljudi? Otkriveno da li je u pitanju lažna vijest!

Na jednom od portala s područja Grada Živinica jučer je objavljenja vijest da je “U toku dezinfekcija degragrem Tuzlanskog kantona OPREZ!

U tekstu dalje stoji da avioni polijeću sa “piste CIljuge” i iz zraka zaprašuju tlo, a sve u cilju sprečavanja širenja korona virusa, da su materije koje se koriste vrlo opasne za ljudsko tijelo i organizam zbog čega se savjetuje ljudima da ostanu u kućama. Naveden je i raspored po svim općinama kantona.

Riječ je o LAŽNOJ VIJESTI što je i potvrđeno u resornom kantonalnom ministarstvu, stoga objavljujemo ovaj tekst kako bismo umanjili osjećaj panike koji je prouzrokovala, jer je već uspjela da se proširi putem društvenih mreža i dođe do velikog broja ljudi.

Razni su načini borbe protiv pandemije korona virusa, a kojima se koriste kako naša zemlja tako i zemlje u okruženju. Većina tih mjera izaziva paničan strah u stanovništu, zbog čega je dodatna mjera koju je npr. uvela Crna Gora i praćenje internet objava u kojima se potpiruje strah i panika. Kazne za počinitelje nisu bezazlene.

Kako je saopćeno iz MUP-a TK sinoć oko 23 sata, PS Živinice obratio se dežurni u operativnom centru Civilne zaštite TK i prijavio da je Živinice info objavio dezinformaciju koja je izazvala uznemirenost građana. Potrebne mjere poduzeli su službenici OKP PU Živinice.

Navedeni portal vijest je izbrisao sa svoje web stranice, ali je ona zbog velikog broja podjela, ostala vidljiva javnosti i na drugim kanalima.

Izvor: RTV Slon

Slični članci

Back to top button