Čitaj.ba

U službi naroda!

Zaglavili ste kod kuće? Ovih dvanaest poznatih muzeja nudi virtuelni obilazak

Odlazak u samoizolaciju može imati razlićite izazove i komplikacije ne računajući samo zalihe hrane za dvije sedmice. Vjerovatno vas očekuje mnogo dosade, mnogo Netflixa i dosta surfanja internetom. 

Međutim, postoji odličan način za sticanje znanja o različitim kulturama dok ste “zarobljeni” u vašoj kući. Kako navodi Fast Company, Google Arts and Culture se udružio sa preko 500 muzeja i galerija širom svijeta kako bi svakome omogućio virtuelnu posjetu nekih od najpoznatijih muzeja na svijetu.

Sada možete “posjetiti muzej” a nikad ne ustati iz kreveta.

Kolekcija Google Arts & Culture’s uključuje: Britanski Muzej u Londonu, Van Gogh Muzej u Amsterdamu, Guggenheim u New Yorku, i bukvalno stotine mjesta gdje možete steći dodatno znanje o umjetnosti, historiji i nauci.

Ova kolekcija je posebno dobra za studente koji žele da nastave učiti dok su  škole zatvorene.

 Pogledajte neke od Google top muzeja koji nude virtuelne posjete.

Britanski Muzej, London

Ovaj čuveni muzej smješten u centru Londona dozvoljava posjetiocima virtuelni obilazak Velikog Dvora (Veliki Dvor kraljice Elizabete II), pogled na kamen iz Rosette i egipatske mumije. Stotine artefakata muzeja možete pronaći OVDJE.

Guggenheim Muzej, New York

Google’s Street View, omogućava posjetiocima ulazak čuvenih Guggenheimovih spiralnih stepenica. Stepenice vas vode do brojnih umjetničkih djela iz prerioda impresionizma, post-impresionizma, kao i modernog i konceptualnog doba.

Nacionalna Galerija Umjetnosti, Washington D.C

Poznati američki muzej omogućava dvije online egzibicije, prva je američka moda u periodu od 1740 do 1895 koja uključuje odjeću od kolonijalnog i revolucijarnog. Duga je kolekcija holandskog baroknog slikara Johannes Vermeera.

Muzej  d’Orsay, Paris

Možete virtuelno prošetati ovom popularnom galerijom koja čuva desetine poznatih dijela poznatih francuskih umjetnika koji su živjeli i stvarali između 1848 i 1914. Provirite u djela Monet, Cézanne, i Gauguin te mnogi drugih.

Nacionalni Muzej Moderne i Konceptualne Umjetnosti, Seoul

Jedan od najpoznatijih Korejskih muzeja je dostupan bilo gdje u svijetu. Googlova virtuelna turneja  vas vodi kroz šest spratova Korejske i svijetske umjetnosti.

Pergamon Muzej, Berlin

Kao jedan od najvećih njemačkih muzeja, Pergamon ima mnogo toga za ponuditi iako ne možete fizički prisustvovati. Ovaj historijski muzej sadrži mnogo drevnih artefakata kao što su Ištarina Vrata Babilona, i naravno, Pergamon oltar. Klikom OVDJE možete pogledati. 

Rijksmuseum, Amsterdam

Pogledajte čuvena djela holandskog zlatnog doba, uključujući djela Vermeera Rembrandta. Google nudi Stree View tourneju kroz muzej i možete se osjećati kao da sami lutate njegovim hodnicima.

Van Gogh Museum, Amsterdam

Svi koji su fanovi ovog tragičnog, genijalnoj slikara mogu pogledati njegova djela virtuelnom posjetom ovom muzeju – najvećoj kolekciji djela Vinceta van Gogha, koja sadržava preko 200 slika, 500 crteža i preko 750 pisama.

J. Paul Getty Muzej, Los Angeles

Evropska umjetnička djela  koja potiču još iz 8-og stoljeća se mogu pronaći u ovom Kalifornijskom muzeju. Stret View turneja vam otkriva ogromnu kolekciju slika, crteža, skulptura, rukopisa i fotografija.

Uffizi Galerija, Firenca

Ova manje poznata galerija sadržava kolekciju jedne od najpoznatijih Italijskih porodica, porodice de’Medici. Građevinu je sagradio Giorgio Vasara 1560. godine isključivo za Cosima I de de’Medici, ali danas bilo ko može prošetati njenim hodnicima gdje god u svijetu bio.

MASP, Sao Paulo

Muzej umjetnosti u Sao Paulu je neprofitni i prvi moderni muzej u Brazilu. Umjetnička djela postavljena na pleksiglasu stvaraju osjećaj da ista lebde u zraku. Virtuelno prošetajte da osjetite čudesnu izložbu i sami.

Nacionalni Muzej Antropologije, Mexico Citz

Sagrađen 1964, ovaj muzej je posvećen arheologiji i historiji Meksika prije Španskog doba. 23 izložbene prostorije su prepune drevnih artefakata uključujući i poneke iz doba Mayanske civilizacije.

Nažalost, nisu svi popularni muzeji i galerije uključeni u Google Arts & Culture kolekciju, ali neki od njih su preuzeli na sebe da ponude online posjete. Kako navodi Fast Companu, muzej Luvre također nudi virtuelne posjete na svojoj web stranici.

Da bi ste pogledali više Google Arts & Culture muzeja, posjetite web stranicu. Također postoji hiljade muzeja na Googleovom servisu Stree View.

Izvor: FACE
Pratite nas:
Follow by Email
Facebook
Twitter