Čitaj.ba

U službi naroda!

Koronavirus se širi po Europi, sve više zemalja u karanteni

EUROPSKI kontinent, novo žarište pandemije koronavirusa, pooštrava mjere zaštite te osim obrazovnih ustanova sve više zemalja poput Francuske i Njemačke zatvaraju javne objekte, a nakon Italije, karantenu za gotovo svo stanovništvo uvodi Španjolska.

Hrvatska broji 39 zaraženih

Španjolska i Norveška zadnje su u nizu zemalja koje uvode stroge mjere u borbi protiv koronavirusa kojim je u svijetu zaraženo više od 153.000 ljudi, a umrlo je više od 5788, prema podacima koje je prenio Reuters.

Podsjetimo, u Hrvatskoj je do danas zaraženo 39 ljudi.

Španjolska

Španjolska je večeras najavila gotovo potpunu karantenu u koju će staviti 47 milijuna stanovnika te će oni moći izaći iz kuće samo radi odlaska na posao ili hitnog slučaja poput kupnje hrane. Ta drastična mjera u sklopu je najvišeg stupnja uzbune koji će trajati 15 dana u toj zemlji u kojoj je od sinoć zabilježeno 1500 novozaraženih te je nakon Italije druga država u Europi najteže pogođena epidemijom.

Ukupno je više od 6250 zaraženih u Španjolskoj, a umrle su najmanje 193 osobe.

“Zabranjeno je hodati ulicama i od danas svi se moraju držati tih propisa”, rekao je premijer Pedro Sanchez u večerašnjem obraćanju. Najavio je da će većina trgovina biti zatvorena u cijeloj zemlji, a takvu su mjeru već donijele neke pokrajine kao ona u Madridu koja ima najviše potvrđenih zaraženih, gotovo 3000.

Italija

Talijanska vlada je dogovorila sa sindikatima i udrugama radnika da će dopustiti rad u tvornicama tijekom najteže krize koronavirusa u Europi.

“Dogovor koristi zemlji i zaštiti zdravlja radnika”, napisao je na Twitteru premijer Giuseppe Conte. “Italija se ne zaustavlja”, dodao je. Nekoliko sati ranije je Agencija civilne zaštite objavila da je Covidom-19 zaraženo 21.157 osoba i da je 1441 osoba umrla.

Francuska

Francuski premijer Eduard Philippe danas je najavio da Francuska u ponoć zatvara sve javne objekte koji nisu neophodni za život zemlje i pozvao Francuze na najstrožu disciplinu tijekom pandemije koronavirusa kojim je u zemlji zaraženo 4500 osoba, a 91 je umrla.

U posljednja 24 sata 12 osoba je umrlo. Više od 300 teških slučajeva su na intenzivnoj njezi, rekao je čelnik Agencije za javno zdravstvo Francuske Jerome Salomon. Zatvaraju se restorani, barovi, diskoteke i kina. Trgovine su također zahvaćene tom mjerom, osim prehrambenih, ljekarne te banke i benzinske postaje, precizirao je francuski premijer.

Njemačka

Berlin je objavio da se otkazuju svi javni događaji i zatvaraju sva kina, kazališta, koncertne i sportske dvorane, kao i barovi, pubovi, kazina i klubovi najmanje do 19. travnja, a mjera trenutačno stupa na snagu. Berlinski restorani će ostati otvoreni ako mogu osigurati udaljenost među posjetiteljima od 1,5 metra. U bolnicama su zabranjeni posjeti, kao i u domovima umirovljenika.

Evo kakva je situacija u ostalim europskim zemljama

Rumunjska je proglasila izvanredno stanje zbog koronavirusa. Predsjednik Klaus Iohannis je rekao da će izvanredno stanje stupiti na snagu u ponedjeljak. Ta mjera omogućuje vladi da zatvori granice i odredi ograničenja kretanja. Broj potvrđenih slučajeva koronavirusa u Rumunjskoj porastao je na 109 večeras, sedam više nego danas ujutro.

Norveška je objavila da zbog epidemije Covid-19 zatvara svoje međunarodne luke i zračne luke i postrožuje kopnene granične kontrole od ponedjeljka.

Na konferenciji za novinare je norveška premijerka Erna Solberg objasnila je da se radi o mjerama zaštite od epidemije i da granica “neće biti hermetički zatvorena” kako bi se Norvežanima omogućio povratak u zemlju kao i uvoz lijekova i prehrambenih proizvoda iz inozemstva. U Norveškoj su već zatvorene sve obrazovne ustanove, kao i ugostiteljski, kulturni i sportski objekti. Danas je u zemlji zabilježeno 907 slučajeva koronavirusa, a dvije osobe su umrle.

Velika Britanija od idućeg tjedna zabranjuje javna okupljanja. Osobama starijih od 70 godina vlada uvodi četveromjesečnu strogu izolaciju u sklopu mjera borbe protiv epidemije, objavila je mreža ITV. Politički analitičar Robert Peston rekao je da vlada planira nametnuti mobilizaciju “kao u doba rata” što će trajati idućih pet do 20 dana. Planiraju se i druge mjere poput prisilne rekvizicije hotela i drugih zgrada kako bi se u njima uredile privremene bolnice.

Češka obustavlja sve letove iz Italije i zatvara većinu trgovina i restorana na deset dana počevši od danas.

Rusija zatvara granicu s Poljskom i Norveškom za strance od ponoći.

A kako je izvan Starog kontinenta?

Izvan Europe večeras djelomično zatvaranje trgovačkih centara, restorana, hotela najavio je i Izrael. Ta država naučena živjeti s prijetnjom terorizma koristit će se protuterorističkom tehnologijom praćenja kako bi smanjila opasnost od prijenosa koronavirusa, najavio je premijer Benjamin Netanyahu. U Izraelu su 193 osobe pozitivne na koronavirus, prema podacima ministarstva zdravstva. Zatvorena je većina škola. Deseci tisuća Izraelaca su u izolaciji.

I Egipat je najavio da zatvara škole i sveučilišta na dva tjedna jer je broj zaraženih koronavirusom večeras iznosio 110, a dvije su osobe umrle. U Africi je i velika država Sudan najavila da na mjesec dana zatvara škole i sveučilišta.

Izvor: index.hr
Pratite nas:
Follow by Email
Facebook
Twitter