BiH

Mostarskom pacijentu prijeti zatvorska kazna zbog ugrožavanja zdravlja ljudi

Javnost u BiH, a posebno u Mostaru uznemirena je nakon današnjih događaja u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar.

Prema dosadašnjim informacijama, pacijent koji je bio pozitivan na test o zarazi koronavirusom došao je u SKB Mostar sa upalom pluća, ali je po dolasku sakrio informaciju o boravku u Italiji.

Navodno je ovaj pacijent sa sinom preko “štele” smješten na Odjel za plućne bolesti.

Epilog svega je opća panika i mogućnost da je zarazio druge pacijente, ali i doktore odnosno medicinsko osoblje.

Odjel za plućne bolesti je u glavnoj zgradi bolnice, pa je sada potrebno uraditi veliki broj testova i nadati najboljem.

Međutim, zbog ovakvog postupka neodgovorni pacijent mogao bi i krivično odgovarati, piše Patria.

Krivični zakon FBiH tretira djela protiv zdravlja ljudi, a član 225 – Prenošenje zarazne bolesti, kaže:

“Ko ne postupi po propisima ili naredbama kojima nadležni organ zdravstvene službe određuje preglede, dezinfekciju, odvajanje bolesnika ili drugu mjeru za suzbijanje ili sprečavanje zarazne bolesti kod ljudi, pa zbog toga dođe do opasnosti od širenja zarazne bolesti, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine”.

U stavu 3 ovog člana kaže se “o počini navedeno djelo iz stava 1 iz nehata, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do šest mjeseci”.

Međutim, mostarski pacijent ponio se suprotno naredbama zdravstvenih i drugih instanci.

Za takvo ponašanje, član 226 Krivičnog zakona FBiH kaže: “Ko za vrijeme epidemije kakve zarazne bolesti ne postupi po naredbama ili odlukama donesenim na osnovu propisa nadležnog organa kojim se određuju mjere za suzbijanje ili sprečavanje epidemije, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine”.

Bude li se djelovalo u skladu s ovim zakonom, neodgovorni pacijent poslužit će kao primjer drugima da nema samovolje i igranja s tuđim sudbinama u vrijeme epidemije zarazne bolesti.

Samo da opet kakva “štela” ne proradi, piše Patria.

Izvor: Patria

Slični članci

Back to top button