Svijet

U Italiji zaraženo preko 2.000 medicinskih sestara i doktora

Od svih profesija izloženih zarazom koronavirusa, više od 80% čine upravo medicinske sestre – medicinski tehničari i liječnici.

Medicinske sestre – medicinski tehničari i liječnici su na izmak usnaga, a najgore je što i sami sve više oboljevaju. Osim preko 2.000 oboljelih, mnogi od zdravstvenih djelatnika su morali i u samoizolaciju zbog sumnje na izloženost koronavirusu, ali još nisu testirani ili nisu oboljeli.

Broj oboljelih je svaki dan veći, a medicinskim sestrama / tehničarima i liječnicima je najgore kada se moraju skrbiti i za vlastite kolege i prijatelje s kojima su do jučer spašavali živote ugroženih pacijenata.

Nedostaje PPE-a (osobne zaštitne opreme – OZO)

Nacionalne organizacije sestara i liječnika upozoravaju kako nedostaje zaštitne osobne opreme za zdravstvene djelatnike diljem Italije.

Bitna je opskrba OZO-om primjerenom situaciji, koja omogućuje, s jedne strane, zaštitu zdravstvenih radnika da izbjegnu stotine ako ne i tisuće situacija zaraze među njima samima, čak i ozbiljne u nekim slučajevima do smrti.

Ali s druge strane, osiguravanjem OZO, prije svega treba zajamčiti sigurnost pacijenata koji bi u suprotnom bili izloženi izvoru zaraze upravo od onih koji se brinu i pomažu im.

To se svugdje događa, posebno u strukturama koje prihvaćaju one najranjivije, ali i kod oni kod kojih je postotak smrtnost visoka, kao što su starački domovi i hospiciji, gdje se javljaju pojave zaraze u većem broju i ljudi umiru, posebno u područjima Italije s najvećim rizikom, svakodnevno deseci starijih ljudi, napominju iz nacionalnih zdravstvenih udruženja.

“Poduzmite mjere danas, a ne sutra jer svaki izgubljeni sat je bitka izgubljena protiv COVID-19.”

Poruka nacionalnih zdravstvenih organizacije medicinskih sestara – medicinskih tehničara i liječnika upućena talijanskim vlastima

Tužne ispovijesti medicinskih sestara sve više u medijima

Medicinske sestre – mediciski tehničari polako iznose svoja iskustva u ovoj paklenoj situaciji u Italiji i u medijima. Mnogi nazivaju situaciju ratom i paklom.

Medicinska sestra Roberta Re usporedila je sa “svjetskim ratom” ono s čime se njene kolegice, liječnici i ostalo zdravstveno osoblje nose u požrtvovnoj borbi protiv pandemije koronavirusa.

“Ovo je iskustvo koje bih usporedila sa svjetskim ratom. Ali ovo je rat koji se ne može voditi s tradicionalnim oružjem – dok god ne znamo tko je neprijatelj tako je teško boriti se. Jedino oružje koje imamo kako bismo izbjegli da se stvari još više pogoršaju je ostati doma i poštovati pravila, činiti ono što čine u Kini, jer to se isplati”, rekla je Re u razgovoru za Guardian prije nekoliko dana.

Naravno, koronavirus ne štedi ni njih unatoč svim mjerama zaštite koje poduzimaju. Među onima koji su umrli od COVIDA-19 je i 59-godišnji liječnik i bliski prijatelj ove medicinske sestre, kaže ona.

Re radi u bolnici u Piacenzi, koja se nalazi u regiji Emilia-Romagna, drugoj najteže pogođenoj talijanskoj regiji iza Lombardije.

Izvor: medicinskasestra.eu

Slični članci

Back to top button