BiH

TEŠKA SITUACIJA U GORAŽDU: Bolnica nema nijedan respirator, a ima teško oboljelih od koronavirusa

Nakon što su na području BPK registrirana tri slučaja zaraze koronavirusom, Kantonalna bolnica Goražde mobilizirala je sve raspoložive resurse, a sa specijalizacije i edukacije povučena su i tri ljekara i šest medicinskih sestara.

Na raspolaganje su se stavili i penzionirani doktori, koji će biti uključeni u sistem u slučaju potrebe.

Ispred objekta postavljen je šator za trijažu pacijenata, koji će ubrzo, s obzirom na najavljeni pad temperatura, zamijeniti metalni kontejner.

Formirani timovi

– Izvršili smo preraspodjelu radnog vremena i formirali timove koji rade po 24 sata – kazao je dr. Fahrudin Balijagić, zamjenik direkora KB Goražde za medicinska pitanja.

U toku je nabavka dodatne opreme, lijekova i ostalih sredstava, jer ova zdravstvena ustanova ne posjeduje respirator za zbrinjavanje teže oboljelih pacijenata, piše Avaz.ba.

“U ovim trenucima najgore su dezinformacije. Mi smo to više puta govorili, da Kantonalna bolnica ima samo jedan respirator, koji se koristi u intenzivnoj hirurškoj njezi. On se koristi za pacijente koji su operisani, za žene koje se porađaju, u slučaju da im treba potpora za disanje. Koristi se za zdravu populaciju i on se ne bi mogao koristiti za osobe zaražene koronavirusom. Dakle, bolnica nema respirator za liječenje teško ugroženih pacijenata”, ističe Balijagić.

Direktorica bolnice Nermina Kamenica kaže da je, u saradnji s Vladom i Štabom civilne zaštite BPK, u toku nabavka nekoliko respiratora, pokretnog rendgenskog aparata i sanitetskog vozila.

Osigurali sanitet

“Za srednje teške oblike imamo izolatorije. Pri bolnici je formiran jedan, a u mjesnim zajednicama Goražde 4 i Hubjeri imamo dva punkta. Krizni štab odobrio je sredstva za nabavku lijekova, simptomatske terapije, C-vitamina i antivirostatika za te objekte”, kaže Kamenica.

“Za eventualno životno ugrožene pacijente neophodan je respirator, a kako ga u Goraždu nema, takvi pacijenti će biti upućivani u KCUS. Osigurali smo sanitet koji će voziti samo takve pacijente prema Kliničkom centru”, dodaje Balijagić.

Izvor: avaz.ba

Slični članci

Back to top button