Čitaj.ba

U službi naroda!

POTVRDILI NAUČNICI: Lijek protiv malarije dovodi do izlječenja od koronavirusa nakon šest dana terapije

Francuska studija je potvrdila, prenose svjetski mediji da kombinacija lijekova hidroksiklorokina, kojim se liječe oboljeli od malarije, i antibiotika azitromicina, postiže fantastične učinke u liječenju oboljelih od koronavirusa.

-Poslije kineskih, i naučnici iz Francuske tvrde da lijek protiv malarije kod 70 posto pacijenata oboljelih od koronavirusa dovodi do izlječenja – poslije šest dana terapije. Kod pacijenata koji su dodatno tretirani antibiotikom azitromicinom, uspješnost je 100 posto – napisao je ugledni srbijanski genetičar s Harvarda dr. Miodrag Stojković na Twitteru.

Vijest je prenio i Bloomberg, upozorivši da se s lijekovima ne smije eksperimentirati bez preporuke liječnika i da duplo veće doze ovih kombinacija lijekova (i to samo dva grama umjesto jednoga) mogu čovjeka ubiti. Francuska je u međuvremenu odobrila opsežna klinička ispitivanja ovih lijekova u borbi protiv virusa, a iz američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) poručili su da će njihovi stručnjaci temeljito sve ispitati i dati svoje mišljenje.

Izvor: 24sata.hr
Pratite nas:
Follow by Email
Facebook
Twitter