Čitaj.ba

U službi naroda!

Narednih dana sve će oči biti uprte u granične prijelaze u BiH

“Sada idemo u carinski terminal. Nakon carinskog terminala, a to će se odigrati u ponedjeljak, onda idemo kući u karantin, poslije opet firma kada nas pozove, moramo se prijaviti Civilnoj zaštiti, onda idemo opet na zadatak”, ovako nam je u subotu govorio prevoznik Nihad Drinjak, kome do krajnjeg odredišta u BiH iz Njemačke u suštini putuje skoro 5 dana, s obzirom da je carinski terminal u našoj zemlji napustio tek danas.

Nakon što su Hrvatska i Srbija uvele koridore u svojim zemljema na kojim se uz policijsku pratnju, konvoji kamiona sprovode do granice sa BiH, za prevoznike iz naše zemlje svaki odlazak u EU sada postaje pakao. Prevoznici negoduju, jer njihov posao je da se održi dotok roba potrebnih za normalno funkcionisanje tržišta u vrijeme pandemije korona virusa.

“Gradiška, samo da pređemo i krenemo ka EU, treba nam tri do četiri dana. Gdje se stvaraju velike kolone i veliki broj prevoznika bude na jednom mjestu. Samo ću vam prenijeti sliku sa GP Rača u petak, gdje je na GP bilo preko 250 kamiona. Znamo da na ovom graničnom prijelazu nema od 2010 od kada je otvoren, nema pitke vode, nema mokrih čvorova i možemo da mislimo šta se tu dešava i koji je to izvor zaraze”, kazao je Nikola Grbić, Udruženje prevoznika za međunarodni i unutrašnji saobraćaj RS

Iako je održan sastanak na državnom nivou, nakon čega je protok roba bio bolji, problem je i dalje prisutan. Kamioni ostaju i po sedam dana na putu za Italiju. Problem bi mogao biti ublažen, ukoliko bi se na carinskim terminalima u BiH posao ubrzao.

“Jedan od načina kako možemo ubrzati proceduru da GP i terminali rade 24 sata, da se ne dešava da sanitarni inspektori rade samo do 4 sata, da nakon toga ne mogu da se urade papiri za prijelaz granice. Ukoliko riješimo ovo i daju doprinos, ubrzali bi te procedure”, kazao je Goran Račić, predsjednik Privredne komore regije Banjaluka.

I dok u svojim kabinama vozači čekaju da se domognu EU i odvezu i dopreme robu u BiH, u blizini su graničnih prijelaza u funkciju stavljeni karantinski šatori. Onaj kod Gradiške, posjetio je ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić. Neće svi moći pod šatore, kaže Šeranić:

“Prije svega mislim na majke sa djecom i trudnice možemo izdvojiti i na neki način ih odvojiti od ostalih ljudi koji će boraviti u šatorima. Ovdje smo pravili prostor za ljekare i policiju i još neke tehničke stvari koje smo imali da uradimo”.

Lokalni zvaničnici šalju apel svima onima koji žele da se vrate u BiH.

“Apelujemo na sve građane RS i BiH koji ne moraju da putuju, da ostanu u mjestu u kojima žive. Na taj način će pomoći i sebi i svima nama ovdje”, kazao je Zoran Adžić, gradonačelnik Gradiške.

Jer uslovi u šatorima neće biti nimalo prijatno. Neće biti prijatno ni onima koji su već u BiH, a krše samoizolaciju, jer će u slučaju činjenja ovog prekršaja i oni boraviti u ovim uslovima.

Izvor: N1
Pratite nas:
Follow by Email
Facebook
Twitter