Čitaj.ba

U službi naroda!

BiH: “Ako ostanemo bez firmi, glad će nam biti veći problem nego virus”

Vijest da jedna od najvećih fabrika obuće u BiH „Sportek“ iz Kotor Varoša obustavlja rad i šalje na kolektivni godišnji odmor 1.800 radnika, bila je povod za razgovor sa Radenkom Bubićem, predsjednikom Skupštine Udruženja tekstila, kože i obuće, pri Privrednoj komori Republike Srpske.

Kako je Bubić rekao za Buku, o pomenutoj fabrici se nema šta loše reći, jer ona od pojave virusa u Kini ima problem sa nabavkom repromaterijala. Situaciju je dodatno usložnilo i sve što se dešava sa Italijom, i to je jedini razlog zbog koga su bili primorani poslati radnike kućama.

“Sportek je u ovu situaciju došao samo zbog nedostatka repromaterijala i to treba razumjeti. Situacija izazvana korona virusom je takva da je od fabrike do fabrike situacija specifična i nikome nije lako”, istakao je Bubić, vlasnik fabrike obuće “Dermal”.

Za sada kaže da njegova fabrika sa 1030 radnika nesmetano radi, jer imaju neophodan repromaterijal. Takođe, održavaju i kontakte sa firmama u Austriji i Njemačkoj, s kojima fabrika posluje, a koje rade, tako da za sada ne bi trebalo da imaju problema što se tiče repromaterijala.

“Morate i nas razumjeti, ja takođe imam brigu za ljude, jer treba 1,1 million izdvojiti za plate i doprinose. Ako firma ne radi, ja to zaista nemam odakle platiti. Mogu samo reći da ćemo raditi sve dok imamo posla. Ne kažem da se nismo zabrinuli, preduzeli smo sve mjere prevencije i dezinfekcije, sve smo ispoštovali. Ostaje nam samo nada da će ovo brzo proći”, ističe Bubić za Buku.

Napominje da je zdravlje svih nas, svakako, na prvom mjestu, ali postavlja i pitanje šta ćemo ako ostanemo bez firmi. Tada bi nam glad mogla biti veći problem nego virus, upozorava.

Na pitanje kako ocjenjuje mjere koje donose institucije kako bi se pomoglo privrednicima i radnicima, Bubić kaže da je juče održan jako konstruktivan sastanak u Privrednoj komori RS.

“Išli smo sa apelom prema članu Predsjedništva BiH, Miloradu Dodiku i prema Vladi, kako bi se sačuvali biznisi i radna mjesta. Obećane su nam mjere koje zaista moram pohvaliti, a to je da će ljudima koji ne rade država obezbijediti minimalnu platu, a da će preduzeća plaćati doprinose, s tim da nisu isključili ni moućnost da, uz platu, država snosi i doprinose. To je za sve one privrednike koji otežano posluju jako važno, jer, vjerujte, privreda sama ovo ne može izdržati. Bez ovih mjera, ako ovo potraje tri mjeseca, ja zaista ne znam na šta bi sve ovo izašlo”, zaključio je Bubić.

Prema podacima Sindikata u uvoj grani zaposleno je oko 12 600 radnika, od čega 81 odsto žena.

Izvor: BUKA
Pratite nas:
Follow by Email
Facebook
Twitter