Zdravlje

U vrijeme pandemije koronavirusa: Kako ljubičica može pomoći osobama s respiratornim problemima

U vrijeme pandemije koronavirusa jedna od najugroženijih grupa ljudi su osobe koje imaju problema s disajnim putevima i otežanim disanjem.

Dobro je znati da uupravo u ovo vrijeme (početak proljeća op.a) jedan od vjesnika ovog godišnjeg doba može itekako pomoći ljudima koji imaju problema s plućima i disajnim putevima (kašalj, astma, bronhitis, upala pluća), koji su posebno osjetljivi na COVID-19, a riječ je o ljubičici (lat. Viola odorata).

Osim što se mladi listovi, pupoljci i cvjetovi ljubičice mogu koristiti kao se dodatak dodati salatama, a koriste se i za ukrašavanje jela i deserta, ova biljka poznata je i po umirujućem djelovanju pa pomaže protiv glavobolje, razdražljivosti, lupanja srca i nesanice.

Ona potiče metabolizam i cirkulaciju te olakšava probavne poremećaje, bolesti mokraćnog sistema i tegobe s proširenim venama. Neka istraživanja pokazala su da ljubičica zaustavlja rast zloćudnih ćelija raka.

Cvjetovi, listovi ili cijela biljka beru se u proljeće, dok se korijen iskopava u jesen. Za ljekovite pripravke ljubičica se najčešće koristi osušena.

Za čaj od ljubičice pripremite dvije kašike mješavine osušenih listova, cvjetova i korijena, a mogu se koristiti i sirovi cvjetovi. Prelijte ih s 2,5 dl vode, poklopite i ostavite 5-10 minuta da se malo ohladi, pa procijedite. Pijte dva ili najviše tri puta dnevno po jednu malu šoljicu. Čaj možete zasladiti medom.

Izvor: faktor.ba

Slični članci

Back to top button