Čitaj.ba

U službi naroda!

Neki od novih slučajeva covid19 ne mogu se svrstati u postojeće klastere (VIDEO)

U protekla 24 sata na području Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) potvrđeno je deset novih slučajeva covida-19 – pet u Mostaru, četiri u Čitluku i jedan u Konjicu, ali se ne mogu svrstati u postojeće klastere.

– Nemamo precizne podatke o pet novozaraženih na području Mostara i liječnici istražuju mogu li se oni svrstati u neki od postojećih klastera. Izgledno je da neke od njih nećemo moći svrstati u postojeće klastere što dodatno otežava trenutnu situaciju – istaknuo je na konferenciji za novinare savjetnik predsjednika Vlade HNŽ-a Darko Juka.

Na području HNŽ-a do sada su 54 osobe bile pozitivne na novi koronavirus. Trenutno su četiri osobe smještene u izolatorij Klinike za infektivne bolest SKB Mostar, tri su na respiratoru u teškom stanju, a jedna osoba prima kisik.

Juka je kazao kako se u utorak na koordinacijskom sastanku Vlade i Stožera civilne zaštite HNŽ-a razmatrala situacija u Čitluku, gdje su proteklog vikenda registrirani prvi slučajevi zaraze, a trenutno se oko 60 osoba iz Župnog ureda Međugorje i “Majčinog sela” nalazi u karanteni.

On je pozvao sve one koji su u zadnjih dvadesetak dana bili u kontaktu s osobama iz te dvije ustanove da se hitno stave u samoizolaciju te da se telefonski obrate svom obiteljskom liječniku kako bi se pokušalo spriječiti daljnje širenje virusa.

Komentirajući epidemiološku situaciju u HNŽ-u, glavni epidemiolog SKB Mostar dr. Jelena Ravlija pojasnila je kako sada najvjerojatnije imamo “lokalnu transmisiju”, odnosno situaciju gdje se novooboljeli ne mogu povezati s poznatim žarištima zaraze, što dodatno otežava situaciju i borbu protiv epidemije.

Dr. Ravlija osvrnula se i na mjere koje su do sada poduzete na SKB Mostar u borbi protiv širenja virusa covid-19.

– Režim rada bolnice je dobrim djelom reduciran, osim Klinike za onkologiju koja radi u punom kapacitetu. Ostale službe rade u nešto izmijenjenom režimu, ali rad SKB Mostar se odvija uz sve otegotne okolnosti. Cilj nam je sačuvati naše kapacitete i sačuvati naše osoblje što postaje sve teže u danim okolnostima – poručila je dr. Ravlija.

Što se tiče nadzora osoba u samoizolaciji, Juka je kazao da je policija u protekla 24 sata otkrila pet prekršitelja s područja Policijske uprave Mostara.

On je podsjetio da je na federalnoj razini donesena odluka o prisilnoj izolaciji osoba koje prekrše pravila samoizolacije te će se u skladu s time ubuduće postupati i na prostoru HNŽ-a.

Izvor: FENA
Pratite nas:
Follow by Email
Facebook
Twitter