Svijet

Austrija se vraća u život: Otvaraju se dućani i vrtni centri, a evo kada restorani i hoteli

Austrijski kancelar Sebastian Kurz najavio je u svom obraćanju javnosti da će Austrija uvesti postepeno ublažavanja mjera izolacije. Kako navodi dnevni list Der Standard na svojoj mrežnoj stranici, do ponedjelja u 10 sati ujutro u Austriji je zabilježeno 12.058 slučajeva zaraze koronavirusom.

Najviše u Tirolu (2756) gdje je smješteno i jedno od europskih rasadišta epidemije. Do istog termina je potvrđena smrt 220 ljudi, dok su se 3463 oboljela uspješno oporavila.

Prema najavi, mali dućani te vrtni centri i oni s građevinskom opremom će se otvoriti od 14. aprila. Svi ostali početkom maja. Hoteli i restauranti se neće otvarati prije sredine maja.

Održat će se maturalni ispiti i to ovog semestra, ali nastava neće početi prije sredine aprila. Nikakvi se javni događaji neće održavati sve do kraja juna, restrikcija izlaska se primjenjuje do kraja aprila. Od Uskrsnog ponedjeljka nadalje obaveza nošenja maske koja prekriva nos i usta se primjenjuje i na javni transport.

Kancelar Kurz je rekao da to ne znači da je Austrija izašla iz krize pa je kao primjer uzeo Singapur gdje je došlo do novog vala zaraze. Naglasio je da je i dalje potrebna disciplina te da patnjama nije kraj i da će biti još mrtvih, prenosi Jutarnji.

Izvor: Jutarnji.hr

Slični članci

Back to top button