Veze i sex

BiH: “Korona” stopirala vjenčanja, mladenci traže nove termine

Zabrana okupljanja i bilo kakvih druženja je dovela do odgađanja velikog broja svadbi, planiranih i po godinu i više dana. Svatovi se odgađaju za bolja, zdravija vremena, pa mladenci u Hercegovini traže nove termine.

Zbog novonastale situacije, odnosno pandemije uzrokovane covidom -19 koja je izazvala ogromnu promjenu ponašanja u svim sferama života pa tako i u segmentu vjenčanja, svi su nervozni – osim mladenaca, i ekipa iz salona za vjenčanja, fotografi, članovi bendova, cvjećari, frizeri, šminkeri, pedikeri, a bilježe se i gubici.

Vlasnik svadbenog salona “Bagušić” Ivan Petric u razgovoru za Fenu rekao je kako su dogovoreni termini vjenčanja u aprilu i maju pomjereni za neki drugi dan u julu ili avgustu.

– Vjenčanja iz aprila i maja pomjeraju se za nove termine u julu i avgustu, a ona iz još uvijek dalekog juna su u statusu rezervirano. Mladenci pomjeraju svadbena veselja i na radne dane, a prvu svadbu očekujemo u junu – kazao je vlasnik salona.

Dodao je kako su najbolja opcija radni dani u sedmici jer se time ne gube ni dogovoreni muzičari, fotografi ili bilo što drugo što su unaprijed organizirali.

Naglasio je kako se bilježe veliki gubitci, a i osoblje salona je zabrinuto.

– Gubici su veliki, osoblje iz dvorana za vjenčanja ne radi više od dva mjeseca, a ne zna se ni kada će početi. Osim svadbenih salona, i svi ostali u lancu organizacije, veleprodaje pića, prehrambeni centri od kojih uzimamo znatne količine proizvoda, bilježe velike gubitke u novonastaloj situaciji- kazao je Petric i dodao kako neće otpuštati osoblje te da će zajedničkim snagama nastojati izgurati ovu situaciju.

Osim toga, mladenke se dodatno brinu i hoće li naći nove termine za šminkanje, frizuru, fotografiranje i sve one “sitnice” koje se mjesecima unaprijed planiraju.

– Termini vjenčanja, a time i termini šminkanja potpuno su otkazani u 4. i 5. mjesecu, a djelomično se otkazuju termini rezervirani i za mjesec juni te ponovno zakazuju za 8, 9. ili pak za jesenske mjesece – kazala je vizažistica Marija Ivanković te dodala kako pronalazak novih termina neće biti upitan jer se u duhu solidarnosti svima maksimalno izlazi u susret mogućnošću šminkanja nedjeljom ili pak radnim danom.

Na listi otkazanih našli su se i nastupi bendova za vjenčanja.

-Za sada su svi nastupi koji su bili dogovoreni od Uskrsa do kraja maja pomjereni na radni dan u julu, avgustu ili do daljnjega. Očekujemo smirivanje situacije u maju te da ćemo početkom juna startati s nastupima, a svim mladim parovima maksimalno ćemo izaći u susret – poručili su iz posuške klape “Grga”.

Izvor: FENA

Slični članci

Back to top button