BiH

Slijedi ublažavanje mjera u FBiH, evo šta to znači i koga će obradovati

U posljednja 24 sta u FBiH je testirano 416 osoba, od kojih je deset bilo pozitivno na COVID-19.

Hospitalizirano je 67 pacijenata, 9 je na respiratoru. Oporavljenih je 115, ali je nažalost zabilježeno ukupno 30 smrtnih ishoda.

No, član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez iznio je neke informacije koje će obradovati građane, posebno one starije od 65 i mlađe od 18 godina.

“U potpunosti smo uspjeli iskontrolisati pandemiju. Razgovaraćemo o popuštanju mjera. To ne znači vraćanje na stari način života. Duže ćemo živjeti pod restrikcijama. Važno je znati da sve ono što ublažavamo ne znači eliminiranje osobne zaštite i zaštite stanovništva. I dalje će se nositi maske, rukavice, morati držati distanca… Ali malo će se olakšati život stanovnika”, kazao je Čerkez.

Istakao je da razmatraju da u kratkom narednom periodu omoguće starijim osobama izlazak.

“Odredit će se koliko puta sedmično, na koji način, ali se ovo odnosi i na mlađe osobe. Sve mjere koje budemo uvodili gledaćemo da budu u periodu na 15 dana da pratimo efekte i budemo spremni brzo intervenisati. Popuštanje mjera ne znači eliminaciju nego samo kontrolisano vraćanje života, jer epidemija nije ni blizu kraja”, kazao je Čerkez.

Dodao je da razmišljaju i o ekonomiji, tačnije o malim obrtima.

“Imamo određene planove i mislimo da ćemo brzo, već idući tjedan, predložiti skidanje nekih restrikcija i omogućavanje normalnijeg života”, naglasio je Čerkez.

Izvor: Radiosarajevo.ba

Slični članci

Back to top button