BiH

Užas u Gračanici: Borac Armije RBiH umire u najtežim mukama

U romskom naselju Veseli Brijeg, tri kilometra sjeverno od Gračanice, koje pripada Mjesnoj zajednici Škahovica, danas nema veselja. Koronavirus otjerao je Rome u beznađe. Raditi ne mogu, jer je kretanje ograničeno, ono otpadnog željeza što su sakupili, prodati ne mogu ili ga moraju dati u bescjenje. Većina njih je na brizi Centra za socijalni rad u Gračanici. 

Najdramatičnije je stanje u porodici Sulje Osmanovića. Dok je bio sposoban, bavio se popravkom metalnih peći i sakupljanjem otpada. Prije nekoliko godina, pao je s visoke kuće i trajno oštetio kičmu. Njegov 45-godišnji sin Fahrudin, borac Armije RBiH, teško je obolio. Nema bolesti koja ga nije spopala pa su mu noge otekle i danas je težak više od 200 kilograma. Pomoć od Centra za socijalni rad, pomoć iz Općine i paket prehrambenih proizvoda nisu ništa naspram onoga šta je zadesilo ovu desetočlanu porodicu.

Borac Fahrudin Osmanović umire u mukama  - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba
Borac Fahrudin Osmanović umire u mukama (FOTO: H. ČALIĆ)

– Ljudi moji, pomozite mome sinu. Pogledajte ga kako izgleda. On umire u najtežim mukama, a mi u kući nemamo koru hjeba. Dok sam mogao raditi, sve sam ih izdržavao, sada sam i ja pao i ne mogu na noge ustati. Danas je moj Fahro ni živ ni mrtav. U gepek smo ga stavili i odvezli u Hitnu da mu propišu lijekove i dali 75 maraka i više feninga u kući nemamo. Čekamo da nam iz Doma zdravlja dođu i da mu daju injekciju. On je tri i po godine branio Bosnu i Hercegovinu, a danas umire bez ičije pomoći. Dobri ljudi, dođite i vidite šta je snašlo borca i njegovu porodicu – sav u suzama Fahrudinov otac Suljo Osmanović poziva dobre ljude.

Svi oni koji žele i mogu pomoći Fahrudinu Osmanoviću, mogu doći u naselje Veseli Brijeg ili kontaktirati njegovog oca Sulju na broj 062/252-058.

Izvor: Dnevni Avaz

Slični članci

Back to top button