BiH

Dodik poručio: “Srbi su sada zatočeni, Republici Srpskoj nije mjesto u BiH”

“Kad epidemija prođe, RS će se vratiti na rješavanje političkih pitanja”, ističe Dodik u intervjuu za Sputnjik i ponavlja da ne vjeruje u mogućnost da BiH može da bude od koristi Srbima i Republici Srpskoj.

“Smatram da nema mjesta za nas u takvoj BiH koju oni grade zajedno sa strancima i da nemogućnost da iskažemo naš interes govori da smo mi zatočeni. Mi smo ovdje primorani da budemo. Pandemija ništa nije promijenila u stalnim nastojanjima Sarajeva i stranaca da otmu RS, pa i kroz ovu priču – da se naprave nova tijela”, rekao je Dodik

Na pitanje da li to znači da se na nivou BiH ne mogu usaglasiti neke zajedničke mjere u borbi protiv pandemije, naveo je da je to urađeno vezano za zdravstveni opseg, za ekonomski nije.

“Veoma je teško usaglasiti bazična istorijska rješenja za budućnost i među narodima koji imaju tako različite stavove i suprotstavljenu istoriju. Ne vidimo budućnost u BiH kako to vidi Sarajevo”, rekao je Dodik.

On je naveo da Srbi i Republici Srpskoj smatraju da se treba baviti sobom, kao što to svi rade u ovom vremenu i da treba iskoristiti sve da se olakša situaciju u ovom vremenu.

“Pandemija nije promijenila moj odnos prema BiH. On ostaje isti. Bosna će trajati dok je tu snažna ruka međunarodnog intervencionizma”, kaže Dodik.

Rekao je da takođe vjeruje da će se poslije koronavirusa promijeniti odnosi i u svijetu i u regionu.

“Svijet će se poslije korone mjeriti po onome kakva je solidarnost tokom epidemije. Ta solidarnost je bila pokazana sa strane Kine, Rusije, a što se nas tiče, od Srbije i Mađarske. Zahvalni smo i EU na pomoći koju će nam pružiti, ali u prvih mjesec i po dana nismo baš vidjeli prisustvo EU”, rekao je član Predsjedništva BiH.

Dodik: Članstvo u EU ostaje strateško političko opredjeljenje

U razgovoru za Radio Slobodna Evropa, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da je geostrateška politika, odnosno strateško političko opredjeljenje Republike Srpske članstvo u Evropskoj uniji (EU) i, naravno, činjenica da Republika Srpska u tome treba da bude viđena kroz mehanizam koordinacije koji je usvojen u okviru BiH.

“Spoljnopolitička orijentacija BiH, i nas u okviru BiH, prema EU se nije promijenila, bez obzira na neke moguće prigovore i neke nemogućnosti koje su sadržane u samim mjerama, u tih 14 mjera, u dosta rigoroznom pogledu mogućnosti da budu izvršeni, imajući u vidu ovakvu BiH”, pojasnio je Dodik.

Izvor: Oslobođenje

Slični članci

Back to top button