Svijet

Raste broj trovanja u SAD nakon Trumpovog savjeta o ubrizgavanju izbjeljivača

Direktorica američkog Zavoda za javno zdravstvo u državi Illionis, Ngoki Ezike rekla je na današnjoj konferenciji za medije kako je došlo do značajnog porasta slučajeva trovanja u SAD u posljednja dva dana.

To se pak poklapa s savjetom predsjednika SAD Donalda Trumpa o ubrizgavanju dezinficijensa kako bi se spriječio koronavirus.

Rekla je kako su trovanje prijavili ljudi koji su deterdžentima pokušavali isprati sinuse dok je jedna osoba u ustima grgljala mješavinu izbjeljivača i vodice za usta kako bi ubila virus.

“Ubrizgavanje, probavljanje i šmrkanje sredstava za čišćenje je opasno. Ne savjetujemo to, to može biti smrtonosno”, rekla je doktorica Ezike.

Podsjetimo, predsjednik SAD šokirao je zaprepastio medicinsku zajednicu posljednjim komentarima o lijeku za koronavirus. Trump je prije dva dana na dnevnoj presici o koronavirusu sugerirao kako bi ubrizgavanje dezinfekcijskog sredstva poput izopropilnog alkohola u tijelo moglo ubiti koronavirus, a predložio je i zračenje tijela bolesnika od koronavirusa UV-zracima, nešto što je opovrgnuo doktor na samoj presici.

Sutradan je tvrdio kako je sve rekao sarkastično.

Izvor: Radiosarajevo.ba

Slični članci

Back to top button