BiH

KORONA ODNIJELA JOŠ JEDNOG VELIKOG ČOVJEKA: Dr. Suad Jaganjac, veliki radiološki stručnjak, nije preživio virus

U četvrtak je od posljedica koronavirusa preselio Suad Jaganjac na bolji i vječni svijet.

Prof.dr.med.specijalista radiologije-subspecijalista interventne radiologije Suad Jaganjac bio je šef radiologije Schön Klinik Hamburg Eilbek, uvaženi njemački i bosanski stručnjak u oblasti interventne radiologije i dijagnostike.

Prof. dr. Suad Jaganjac je bio među prvim svjetskim stručnjacima koji je uveo najnoviju metodu liječenja embolizacije tumora invalon partiklima, koju je također svesrdno 2013 godine pokazao i našim doktorima na Univerzitetskoj Klinici Tuzla u Bosni i Hercegovini. Prvi pacijent na kojoj je prikazao najnoviji metod liječenja je bila četrnaestogodišnja djevojčica, kojoj je dijagnosticiran benigni tumor koljena. Riječ je o novoj terapijskoj metodi koja omogućava primjenu minimalno invazivnog postupka pod kontrolom ultrazvuka ili CT-a, sa manjim rizikom i bržim oporavkom za pacijenta.
2011 god, je odlikovan titulom doktora nauka na Univerzitu u Sarajevu za svoj svesrdni rad i pomaganje na polju medicine.

2014 god. kada su velike poplave pogodile našu Bosnu i Hercegovinu donirao i organizovao veliku donaciju pomoći u lijekovima i bolničkim krevetima.

2017 god. je pod njegovim mentorstvom u BiH po prvi put uvedena i primjenjena metoda Radiološke procedure terapije hroničnog radikularnog bola i njihovo uvođenje u ovoj ustanovi olakšaće tegobe pacijentima koji se suočavaju sa radikularnim bolom, stanjem koje nastaje kao posljedica pritiska na nerv uslijed oštećenog međupršljenskog diska, kod diskus hernije, spondiloze, diskartroze ili zapaljenskih promjena.

“Ukratko to je metoda koja pacijentima sa bolovima u kičmi, donjem dijelu noge i kuku od sada će se pomoću jednog tretmana moći ukloniti bol, zahvaljujući minimalno invazivnoj radiološkoj proceduri.”

Bio je i ostao veliki čovjek, doktor i humanista, a svo svoje stečeno znanje je džometski dijelio i sa svim drugim doktorima pa i kod nas u BiH.

Izvor: izdvojeno.ba

Slični članci

Back to top button